ارتودنسی دنداندانستنی‌های دندان

لبخند لثه ای چیست؟ + بررسی درمان لبخند لثه ای با ارتودنسی ژنژیوکتومی

لبخند لثه ای می تواند ناشی از رویش غیر طبیعی دندان، مشکل رشد فک، عدم همپوشانی درست فک ها، مشکلات عضلانی یا بیش فعالی لب فوقانی و … باشد. برای درمان این ناهنجاری چندین روش از جمله ارتودنسی ژنژیوکتومی وجود دارد که به صورت کامل مورد بررسی قرار خواهد گرفت. در ادامه با ما در مجله آموزشی دندانپزشکی سلامت دندان همراه باشید.


فهرست مطالب


لبخند لثه ای چیست؟

لبخند لثه ای به حالتی گفته می شود که در آن دندان ها هنگام لبخند زدن دیده می شوند. در این حالت دندان ها و نحوه لب های فرد به گونه ای است که فرد در هنگام لبخند زدن و حتی صحبت کردن نمی تواند لثه های خود را مخفی نگه دارد.

لبخند لثه ای با ارتودنسی ژنژیوکتومی

بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: بهترین متخصص پاتولوژی دهان

دندان های زیبا و لثه های سالم نقش بسیار مهمی برای سلامتی بدن فرد دارند و علاوه بر اینکه در اعمالی مثل جویدن غذا و حتی صحبت کردن دخیل هستند، می توانند از نظر روحی نیز باعث افزایش اعتماد به نفس افراد شوند. در این بین، یکی از مشکلات شایعی که در ظاهر لثه ها می تواند وجود داشته باشد، عارضه لبخند لثه ای می باشد.

علت بروز لبخند لثه ای چیست؟

در حالت عادی حدود 1 تا 2 میلی متر از لثه ها هنگام لبخند زدن دیده می شوند، اما در لبخند لثه ای، این میزان تا 7 میلی متر نیز افزایش می یابد. لبخند لثه ای بیشتر از اینکه باعث ایجاد مشکلات جسمانی برای فرد شود، از نظر روحی و روانی برای فرد ایجاد مشکل می نماید. فردی که دارای این مشکل است احساس می کند در هنگام صحبت کردن یا لبخند زدن، ظاهر زشتی پیدا می کند و اغلب در این گونه موارد دچار خجالت از دیگران و گوشه گیری می شود.

در لبخند لثه ای به دلیل موقعیت لثه ها، فرد در هنگام غذا خوردن و یا حتی در هنگام مسواک زدن و تمیز کردن دندان ها، امکان دارد که به قسمت انتهایی و چسبیده به دندان لثه ها آسیب وارد کند. بدین ترتیب باعث التهاب و خونریزی در لثه شود.

مطالب برگزیده و جذاب
کامپوزیت دندان چیست و چه کاربردی دارد؟ + انواع کامپوزیت دندان کدام است؟

معرفی روشهای درمان لبخند لثه ای

به منظور درمان و اصلاح لبخند لثه ای در ابتدا باید علت به وجود آمدن این مشکل شناخته شود و سپس متخصص ارتودنسی با توجه به دلیل ایجاد لبخند لثه ای و شدت ناهنجاری روش درمانی مناسب را انتخاب خواهد کرد. یکی از روش های درمان لبخند لثه ای ژنژیوکتومی است که در ادامه توضیح داده می شود.

1.درمان ارتودنسی دندان (Orthodontic treatment)

اگر خط لثه شما پایین است اما شدت زیادی ندارد (جزئی است) و علت اصلی این مشکل شما انحرافات و ناهنجاری های جزئی تا متوسط فکی است (و یا اینکه فک های شما همپوشانی خوبی ندارند) درمان ارتودنسی می تواند راه گشا باشد. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله مراحل ارتودنسی دندان را بخوانید. دستگاه های ارتودنسی مانند بریس ارتودنسی ثابت و یا ارتودنسی متحرک می تواند با کمک یک متخصص ارتودنسی خوب مشکلات جزئی تا متوسط دندان و فکی را همراه با لبخند لثه ای برطرف کند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله هزینه ارتودنسی هر دو فک را بخوانید.

2. ونیر و روکش دندان (Veneers or crowns)

گاهی اوقات پایین بودن خط لثه به خاطر این نیست که بافت لثه رشد پیدا  کرده یا متورم است. بلکه به دلیل تحلیل دندان ها یا سایش مینای دندان است.

در این شرایط، طول دندان ها کاش میابد و باید دندان ترمیم شود. بهترین روش برای ترمیم دندان های کوتاه شده یا ساییده شده روکش دندان یا استفاده از ونیرهایی مانند لمینت دندان یا ونیر کامپوزیت است.

  • طی فرآیند نصب روکش دندان بخش زیادی از دندان تراشیده می شود و سپس یک تاج یا روکش مصنوعی دندان روی دندان قرار داده می شود.
  • لمینت دندان نیز پوسته های نازکی هستند که با تراشیده شدن جزئی دندان ها روی سطح جلویی آن ها متصل می شوند.
  • ونیر کامپوزیت ها را بدون اینکه بافت دندان تراشیده شود به بخش های مختلف دندان ها باند یا متصل می کنند.

3. جراحی افزایش طول تاج دندان (Crown-lengthening surgery)

گاهی اوقات علت لبخند لثه ای عدم روش برخی از دندان ها است. آن ها یا اصلا از لثه در نیامده اند و یا اینکه به صورت نیمه نهفته هستند. در چنین شرایطی عمل جراحی افزایش طول تاج انجام داده می شود.طی این عمل بخشی از بافت لثه و یا حتی استخوان برداشته می شود تا دندان نهفته و نیمه نهفته به طور کامل خارج شود. لثه و دندان با این عمل در موقعیت نرمال و مناسب خود قرار می گیرند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله ارتودنسی دیمون را بخوانید.

مطالب برگزیده و جذاب
راه های تقویت مینای دندان چگونه است؟

4. جراحی لب (Lip surgery)

در برخی افراد لب فوقانی کوچک یا کوتاه است و یا حتی ممکن است عضله کنترل کننده لب فوقانی بیش فعال باشد به این معنی که لب را بیش از حد بالا نگاه میدارد. این باعث می شود که طرح لبخند شما لثه ای باشد. جراحی تغییر وضعیت یا موقعیت لب فوقانی می تواند به کاهش لثه ای بودن لبخند شما کمک کند و جایگزین مناسبی برای عمل جراحی تهاجمی و پیچیده ای مثل جراحی فک است.

5. لیزر درمانی (Laser gum contouring)

با استفاده از لیزرهای مخصوص دندانپزشکی، دندانپزشک می تواند به از بین بردن بافت اضافی لثه کمک کند. مزیت لیزر در این است که دیگر نیازی به استفاده از تیغ جراحی برای برش و سپس بخیه بافت لثه نیست.

6. عمل جراحی زیبایی لثه یا کانتورینگ لثه

کانتورینگ لثه یک روش کم تهاجم است و شامل تغییر شکل جزئی، ایمن و در عین حال دقیق خط لثه است. با برداشتن بافت اضافی لثه که روی دندان ها را گرفته، خط لثه عقب تر می رود و طول تاج دندان نیز افزایش میابد. میزان بافت برداشته شده لثه طی این روش اندک است. کانتورینگ لثه یا عمل جراحی زیبایی لثه با لیزر یا تیغ جراحی انجام داده می شود که روش لیزر مطمئن ترین روش برای اصلاح خط لثه است.

7. ژنژیوکتومی (Gingivectomy)

لیزر در افرادی بافت لثه آن ها ضخیم و بیش از حد است به طوری که بخش زیادی از دندان ها را پوشانده گزینه چندان مناسبی نیست. در چنین شرایطی احتمالا نیاز به ژنژیوکتومی یا برش و جدا کردن بافت اضافه لثه است.

مطالب برگزیده و جذاب
همه چیز درباره ی ارتودنسی اینویزیلاین یا نامرئی

ژنژیوکتومی چیست؟

ژنژیوکتومی در اصطلاح به جراحی هایی گفته می شود که در آن قسمتی از لثه که به دندان ها متصل هستند، برداشته می شوند. ژنژیوکتومی در ارتودنسی زمانی استفاده می شود که طول تاج کلینیکی دندان از حالت طبیعی کمتر است و به همین دلیل بیشتر دندان توسط بافت لثه پوشانده شده است.

لبخند لثه ای با ارتودنسی ژنژیوکتومی

کاربرد دیگر ژنژیوکتومی در مواقعی است که میان دندان و لثه پاکت قرار دارد که بایستی در اسرع وقت درمان شود؛ زیرا هر چه عمق پاکت ها افزایش پیدا کند موجب ملتهب و عفونی شدن لثه می شود.

درمان لبخند لثه ای با ژنژیوکتومی چگونه انجام می شود؟

جراحی ژنژیوکتومی بایستی قبل از این که بیماری لثه شدید شود و به استخوان و بافت اطراف آن آسیب بزند انجام شود. در این عمل بافت اضافه لثه را با چاقو یا لیزر یا فرکانس رادیویی حذف می کنند.

برای آگاهی بیشتر بخوانید: آشنایی با ابزارهای دندانپزشکی

در این جراحی پس از بی حسی موضعی، با به‌ کارگیری از لیزر بافت نرم فرکانس پایین می توان بافت اضافی و یا ملتهب لثه بیمار را برداشت و بافت باقیمانده را به دور دندان بخیه زد. سپس محل جراحی با استفاده محلول خاص شستشو و ضدعفونی می شود. بعد از اتمام ژنژیوکتومی، لثه ها و اطراف دندان پانسمان می شود. پانسمان باید تا 7 روز در محل جراحی قرار بگیرد. با استفاده از این روش پس از بهبود بخیه ها و محل جراحی، لثه به ظاهر طبیعی خود برمی گردد.

مراقبت های پس از ژنژیوکتومی چگونه است؟

برای این که پس از عمل ژنژیوکتومی نتیجه مطلوب و مدنظر حاصل شود، مراقبت های پس از عمل و رعایت نکات زیر ضروری است:

  • خونریزی در دو روز اول پس از عمل کاملا عادی است. در زمان خونریزی از گاز بهداشتی مرطوب استفاده کنید. به این صورت که گاز مرطوب را به قطعات کوچک تبدیل کرده و در محل خونریزی قرار داده و گاز بزنید. اگر با انجام این کار خونریزی قطع نشد می توانید از یک چای کیسه ای مرطوب روی محل خونریزی استفاده کنید. در چای ماده ای به نام تانیک اسید هست که برای قطع خونریزی مفید است.
  • سعی کنید تا 24 ساعت پس از درمان مسواک نزنید و تنها با استفاده از محلول آب گرم و نمک دهان را هر 6 ساعت یک بار شستشو دهید. بعد از یک روز می توانید با مسواک نرم و به آرامی مسواک بزنید.
  • استفاده از کمپرس یخ برای برطرف کردن تورم پس از ژنژیوکتومی مفید است.
  • در صورت وجود درد می توانید از داروهای مسکن که فاقد آسپرین هستند استفاده کنید. اگر با وجود استفاده از مسکن های بدون نسخه باز هم احساس درد داشتید، از پزشک خود بخواهید تا مسکن قوی تری را تجویز کند.
  • بعد از جراحی سعی کنید مایعات و نوشیدنی های مقوی بنوشید تا درمان سریع تر شود. البته برای نوشیدن مایعات از نی استفاده نکنید؛ زیرا باعث از بین رفتن لخته خون روی زخم می شود.
  • از استعمال دخانیات در هفته اول بعد از عمل پرهیز کنید؛ زیرا باعث می شود تا زخم دیرتر بهبود یابد.
  • از بلند کردن اجسام سنگین و همچنین ورزش در دو روز اول بعد از عمل ژنژیوکتومی خودداری کنید.
  • بعد از 7 الی 10 روز پس از درمان ژنژیوکتومی به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
مطالب برگزیده و جذاب
اسپلینت دندان چیست؟

فواید اصلاح خط لثه چیست؟

اصلاح خط لثه می تواند رسیدگی به بهداشت دهان و دندان را آسان تر کند زیرا امکان تولید و تجمع پلاک در زیر لثه و روی دندان ها کاهش میابد در نتیجه احتمال ابتلاء به بیماری های لثه مانند التهاب و ورم لثه کاهش میابد.

سخن پایانی

شما در این مقاله با لبخند لثه ای آشنا شدید. همچنین از درمان لبخند لثه ای با ارتودنسی ژنژیوکتومی آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

آیا اصلاح لبخند لثه ای با بوتاکس امکانپذیر است؟

بله در برخی مواقع بالا بودن لب فوقانی موجب دیده شدن بافت لثه در لبخند می شود. به همین دلیل برای ریلکس کردند این عصلات و عادی شدن وضعیتی لب از تزریق بوتاکس استفاده می شود.

هزینه اصلاح لبخند لثه ای چقدر است؟

بسته به روشی که توسط دندانپزشک انتخاب می شود هزینه و قیمت درمان این مشکل متغییر است.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا