دانستنی‌های دندان

جراحی دندان عقل

دندان عقل معمولا برای اغلب افراد، دردسر ایجاد می کند و در بسیاری از مواقع برای خارج کردن آن نیاز به جراحی دندان عقل خواهد بود. علت نام گذاری این دندان به دلیل سن رویشی آن است و آخرین دندان انسان در قوس فکی به شمار می رود. این دندان عقبی ترین دندان بوده و ممکن است هیچ مشکلی برایتان به وجود نیاورد، که در این صورت شما دارای یک دندان جدید و سالم خواهید بود که می تواند برایتان کار کند؛ اما در موارد بسیار زیادی با مشکلاتی مانند عفونت دندان روبرو می شویم.

انواع دندان عقل

دندان های عقل معمولا به سه صورت روییده، نیمه نهفته و یا نهفته وجود دارند. در برخی از موارد نادر ممکن است اصلا ایجاد نشوند و یا حتی بیش تر از تعداد معمول به وجود بیایند. از آن جایی که رویش این نوع دندان به فضای مناسبی در فک نیاز دارد، در صورت عدم وجود فضای کافی، دندان عقل به صورت نیمه نهفته و یا نهفته در می آید که معمولا در چنین شرایطی باید جراحی شوند.

اهمیت جراحی دندان عقل نهفته و نیمه نهفته

جراحی دندان عقل نهفته از اهمیت بالایی برخوردار است، زیرا با عدم جراحی این دندان یا به تعویق انداختن درمان آن دچار مشکلات جدی ای از جمله کیست و یا تومور خواهید شد که باعث می شود به مرور زمان قسمت قابل توجهی از استخوان فک از بین برود. از آن جایی که ریشه های دندان عقل در بزرگسالی مقاوم تر شده و کشیدن آن دشوارتر می شود، و درد و عوارض بیش تری به همراه دارد توصیه می شود در همان سنین گفته شده، اقدام به جراحی دندان عقل نمائید. این دندان به قدری در بزرگسالی مقاوم می شود که در افراد مسن هنگام جراحی به احتمال زیاد منجر به شکستن فک می شود.

مطالب برگزیده و جذاب
اسپلینت دندان چیست؟

نحوه جراحی دندان عقل

جراحی دندان عقل وابسته به شرایط رویش آن می باشد به طوری که اگر این دندان شرایط ساده ای داشته باشد بدون این که جراحی شود، کشیده می شود؛ ولی اگر دندان عقل به صورت نهفته و یا نیمه نهفته باشد نیاز به جراحی دارد. شرایط جراحی دندان عقل کمی دشوار می باشد به صورتی که پزشک با بررسی عکس دندان عقل بیمار، کار را با تزریق بی حسی موضعی آغاز می کند (این مرحله بعد از انجام، به مدت 10 الی 15 دقیقه زمان می برد تا عمل کند. بعد با انجام تست بی حسی در صورت نیاز مجددا به بیمار بی حسی تزریق می شود.)، سپس پزشک شکافی را در محل دندان عقل بر روی لثه با استفاده از وسیله ای به نام الواتور ایجاد می کند، تا ریشه این دندان را مشاهده کند؛ در ادامه سعی می کند با خالی کردن و حرکت دادن کناره های دندان، ریشه آن را لق کرده و کم کم دندان عقل را بیرون بکشد و در نهایت محل جراحی را ضد عفونی و تمیز می کند. بعد از آن در صورت نیاز لثه بریده شده بخیه زده می شود و برای جلوگیری از خونریزی و به وجود آمدن لخته خون پانسمانی روی محل جراحی کشیده می شود. این روند با توجه به شرایط دندان عقل متغیر می باشد.

نیاز به کشیدن یا جراحی دندان‌عقل

  • آسیب رساندن دندان عقل به دندان های مجاور
  • اگر بصورت نهفته یا نیمه نهفته باشد به احتمال زیاد منجر به عفونت لثه می شود.
  • اگر دندان عقل بصورت صحیح خارج نگردد، باعث ایجاد درد در گلو، گوش، گردن و فک می شود.
  • زمانی که دندان عقل باعث فشار و گرفتگی سینوس ها می شود.
  • احتمال این که به اعصاب دهان و دندان آسیب برساند بیشتر است.
  • رشد دندان عقل باعث از بین بردن هم راستایی دندان های دیگر می شود و امکان ارتودنسی را از افراد سلب می کند.
مطالب برگزیده و جذاب
کامپوزیت دندان چیست و چه کاربردی دارد؟ + انواع کامپوزیت دندان کدام است؟

اگر دندان عقل نهفته و پیچیده ای دارید توصیه می شود جراحی آن را حتما به یک دندانپزشک متخصص بسپارید؛ زیرا در چنین شرایطی انتخاب یک متخصص مناسب که آشنایی خوبی با آناتومی دندان و شرایط ویژه دارد، برای جراحی دندان عقل از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.

هزینه جراحی دندان عقل

این مورد کاملا وابسته به شرایط دندان عقل می باشد. به طوری که نوع دندان عقل اگر به صورت نهفته و نیمه نهفته باشد هزینه بیش تری نسبت به دندان عقلی که به طور کامل روییده است دارد. علاوه بر این  قرار گیری دندان عقل بر روی عصب و دندانی با پوسیدگی زیاد که نیاز به جراحی دارند، طبیعتا هزینه بیش تری خواهند داشت. انتخاب پزشک نیز احتمالا به این مورد تاثیر بگذارد زیرا هزینه ای که یک متخصص کار بلد و حرفه ای دریافت می کند با یک پزشک معمولی متفاوت است.

مطلب پیشنهادی:

از آن جایی که جراحی دندان عقل حائز اهمیت زیادی است و اگر این عمل به درستی انجام نشود، مشکلات جدی ای بر سلامتی شما ایجاد کند؛ توصیه می شود به جای تمرکز بر هزینه این پروسه درمانی به دنبال یک متخصص خوب و مناسب بگردید و بعد از جراحی دندان عقل توصیه های پزشک را رعایت کنید تا در نهایت به آسانی این مشکل به وجود آمده را پشت سر بگذارید.

نکات مهم بعد از کشیدن دندان عقل

  • از گاز استریل تا یک ساعت بعد از جراحی استفاده کنید.
  • گاز را تعویض نکنید.
  • بهتر است از صحبت کردن حدود 3 الی 4 ساعت بعد از جراحی خودداری کنید.
  • برای رفع درد از داروهای مسکن استفاده کنید.
  • تا یک هفته از جویدن غذا روی ناحیه جراحی خودداری کنید.
  • تا 24 ساعت از فعالیت زیاد بدنی خودداری کنید.
  • تا 24 ساعت دهان خود را شست و شو ندهید.
  • از دست زدن به محل بخیه، خودداری کنید
مطالب برگزیده و جذاب
چگونه ریتینر ارتودنسی را تمیز کنیم؟ + مدت زمان استفاده از ریتینر ثابت چقدر است؟

مطلب تهیه شده توسط: کلینیک دندانپزشکی سفید صدفی

منبع: https://www.sefidsadafi.com/wisdom-teeth-removal

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا