بلیچینگ و جرمگیری هر دو باعث سفید شدن دندان ها می شود. بلیچینگ یکی از راه هایی است که برای اصلاح طرح لبخند می توان از آن استفاده کرد. با جرم گیری می توانید دندان ها را از املاح رسوب کرده که منجر به بوی بد دهان و بدرنگی آن می شود پاک کنید. سؤالی که برای اکثر افراد پیش می آید این است که بلیچینگ و جرمگیری دندان چه تفاوتی دارد؟ برای آشنایی با تفاوت بلیچینگ و جرمگیری با مجله سلامت دندان همراه باشید.
فهرست مطالب
- بررسی شناخت دو روش بلیچینگ و جرم گیری
- دلایل بدرنگ شدن دندان ها چیست؟
- آیا بلیچینگ ضرر دارد؟
- تفاوتهای بلیچینگ و جرم گیری دندان چیست؟
- بلیچینگ دندان بهتر است یا جرم گیری؟
- برای سفید کردن دندانهایم، بلیچینگ را انتخاب کنم یا جرم گیری؟
- شباهت بلیچینگ دندان و جرم گیری چیست؟
- عوامل مؤثر در تغییر رنگ دندانها چیست؟
- سخن پایانی و سوالات متداول
بررسی شناخت دو روش بلیچینگ و جرم گیری
پیش از آشنایی با فرق بلیچینگ با جرم گیری، بهتر است ابتدا تعاریف مختصر زیر را درباره آنها بدانید:
بلیچینگ دندان
بلیچینگ فرایند سفید کردن دندان است که با استفاده از محصولات سفید کننده که حاوی یکی از سفید کنندههای دندان (پراکسید هیدروژن یا پراکسید کاربامید) هستند، انجام میشود.
از این روش زمانی که دندانها بر اثر عواملی مانند مصرف تتراسایکلین، فلوروزیس، افزایش سن، مصرف بیش از حد نوشیدنیها و غذاهای رنگی و … تغییر رنگ میدهند، برای سفید کردن آنها انجام میشود. این روش برای همه افراد از جمله افرادی که دندانهای حساس دارند، مناسب نیست.
جرم گیری دندان
جرم گیری دندان زمانی است که دندانپزشک تمام پلاکها و جرمهای بالا و زیر خطوط لثه را از بین میبرد و اگر به موقع انجام نشود میتواند باعث ایجاد بیماری لثه و دندان شود. البته درباره بهترین متخصص آسیب شناسی فک و دهان بیشتر بدانید.
اگر جرم گیری در زمان مناسب، یعنی هر 6 ماه یکبار برای برداشتن پلاک و جرم انجام شود، احتمال بیماری لثه و دندان به حداقل میرسد و قابل پیشگیری نیز خواهد بود. این روش برای همه افراد مناسب است.
دلایل بدرنگ شدن دندان ها چیست؟
قبل از توضیح در مورد بلیچینگ و جرمگیری قصد داریم ابتدا دلایل بدرنگ شدن دندان ها را برای شما نام ببریم:
- سن: افزایش سن و تجمع لکه ها باعث می شود دندان ها به مرور زمان دچار تغییر شوند. با گذشت زمان دندان ها به مرور زمان خراب می شوند و دچار ساییدگی می شوند، به همین خاطر تیره تر به نظر می رسند.
- عادت بد در غذا خوردن: مصرف نوشیدنی های رنگی مانند چای، قهوه یا سایر غذاهای با رنگ تیره مانند زردچوبه، هویج، پرتقال موجب ایجاد لکه بر روی دندان می شود. یک سری غذاهای اسیدی مانند سرکه و مرکبات نیز باعث فرسایش مینای دندان و بروز لکه می شود. با فرسایش مینای دندان، سطح دندان شفاف تر می شود و لکه ها بیشتر دیده می شوند.
- سیگار کشیدن: نیکوتین باعث تغییر رنگ دندان ها و ایجاد رسوبات قهوه ای بر روی دندان می شود که به مرور زمان باعث می شود لبخند شما جذاب نباشد. اگر سیگاری هستید با بلیچینگ می توانید رنگ دندان های خود را بهتر کنید اما موقتی است. بهترین راه برای این که همیشه لبخند براق داشته باشید این است که سیگار را ترک کنید.
- دندان قروچه: علت دندان قروچه استرس است که باعث به هم فشردن دندان و براکسیسم می شود. دندان قروچه باعث ایجاد ترک های بسیار ریز بر روی دندان می شود و منجر به تیرگی و لکه دارشدن لبه های دندان می شود. با بلیچینگ می توان این لکه های دندانی را کمتر کرد.
- تروما و آسیب دیدن دندان: زمین خوردن و آسیب دیدگی دندان می تواند موجب ایجاد ترک در دندان و رنگ گرفتن آن شود. برای رفع این مشکل نیز می توان از بلیچینگ استفاده کرد.
- استفاده زیاد از برخی داروها و مواد شیمیایی: هنگامی که دندان ها درحال رشد است، استفاده از داروی تتراسایکلین، لکه قهوه ای تیره و خاکستری بر روی دندان ایجاد می کند که از بین بردن آن کار سختی است. برای کمتر کردن این لکه می توان از بلیچینگ استفاده کرد.
- شفاف بودن دندان ها: برخی اشخاص به دلیل ژنتیک، دندان های شفافی دارند که تأثیر آن در سن بزرگسالی مشخص می شود. دندان ها شفاف بیشتر مستعد لکه دار شدن هستند و نمی توان با بلیچینگ، لکه های آن را از بین برد زیرا دندان های مات بهتر به روش بلیچینگ پاسخ می دهند.
آیا بلیچینگ ضرر دارد؟
بلیچینگ هیچ ضرری ندارد و به هیچ وجه به نسج سالم دندان آسیب نمی زند. مکانیسم عمل بلیچینگ به این ترتیب است که ماده بلیچ دارای اکسیژن نوزاد است و با فعال شدن ماده بلیچ ،اکسیژن نوزاد آن، مواد رنگی نفوذ کرده در نسج دندان را از آن جدا میکند. لازم به ذکر است ماده بلیچ هیچ نسجی از دندان را برنمی دارد و در نتیجه آسیبی به دندان نمی زند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله بهترین جراح فک در تهران را بخوانید.
تنها عارضه قابل برگشت آن حساس شدن دندانها در برخی افراد هست. ماده بلیچ ممکن است حساسیت دندان را افزایش دهد، که به علت نفوذ ماده و ایجاد پروزیتی برای برداشت رنگدانهاست. حساس شدن دندانها در افراد مختلف متفاوت است. راه حل آن استفاده از مواد ضد حساسیت دندان است که در صورت حساس بودن دندان، دندانپزشک برای شما تجویز میکند.
تفاوتهای بلیچینگ و جرم گیری دندان چیست؟
این روشها و اهداف آنها کاملاً متفاوت هستند. در ادامه به مقایسه جرم گیری و بلیچینگ می پردازیم:
هدف درمان:
هدف اصلی جرم گیری، حذف جرم و پلاک از سطح آنها به منظور پیشگیری از بیماریهای لثه است.
در حالی که هدف اصلی بلیچینگ، سفید کردن دندانها با از بین بردن لکهها برای اهداف زیبایی است. هدف جرم گیری سفید کردن دندان نیست، اما مطمئناً دندانها را روشنتر و درخشان میکند.
نحوه انجام:
جرم گیری دندان با استفاده از ابزار جرم گیری (دستی، اولتراسونیک و یا لیزر) انجام میشود و دندانپزشک با استفاده از این ابزار جرم و پلاک را از روی سطح دندانها میتراشد. در مقابل بلیچینگ با قرار دادن ژل حاوی هیدروژن پراکسید و یا کارباماید پراکسید بر روی دندانها برای مدت زمان مشخصی و فعال کردن آن با استفاده از نور مخصوص لیزر انجام میشود.
میزان سفید شدن دندانها:
در جرمگیری با برداشته شدن جرم و پلاک ها که معمولا زرد هستند، دندان ها مقداری روشنتر و درخشانتر میشوند. این در حالی است که بلیچینگ بر روی لکههای دندانی تأثیر مستقیم گذاشته و با از بین بردن آنها، باعث میشود رنگ دندانها چند درجه روشنتر شود.
تأثیر بر سلامت افراد
التهاب و بیماری لثه تأثیر مستقیمی بر سلامت قلب و عروق دارد. جرم دندان به عنوان عامل ایجاد بیماریهای قلبی، فشار خون بالا، سکته مغزی، دیابت و بسیاری از بیماری های دیگر است. جرمگیری تا حد زیادی این خطرات را کاهش می دهد. اما بلیچینگ تنها در تغییر رنگ دندانها نقش دارد و تأثیری بر سلامت افراد ندارد.
قیمت
در کل بلیچینگ در مقایسه با جرم گیری، گران قیمتتر است.
بلیچینگ دندان بهتر است یا جرم گیری؟
هریک از این روشها کاربرد مخصوص به خود را دارند و مقایسه آنها از این نظر که کدام یک بهتر است، صحیح نیست و هر کدام از آنها با توجه به نیاز بیمار و هدف او از انجام درمان و با در نظر گرفتن شرایط دهان و دندان او، انتخاب میشوند.
مطلبی که لازم است بدانید این است که سفید کردن دندان با استفاده از مواد شیمیایی بلیچینگ باعث تغییر 1 تا 2 درجه رنگ دندانها میشود و جرم گیری باعث از بین بردن رسوبات روی دندانها میشود. بنابراین، اگر لثههای سالم و دندانهای روشنتر میخواهید، باید جرمگیری کنید و اگر میخواهید دندانهایتان سفیدتر شوند، بلیچینگ را انتخاب کنید.
برای سفید کردن دندانهایم، بلیچینگ را انتخاب کنم یا جرم گیری؟
انتخاب هر یک از این روشها به نیاز شما و هدف از انجام درمان بستگی دارد.
به عنوان مثال اگر فردی هستید که دندانهایتان جرم ندارند و تنها هدفتان افزایش میزان سفیدی و زیبایی آنها است، میتوانید بلیچینگ را انتخاب کنید، چرا که این روش در مقایسه با جرم گیری سفیدی بیشتری را ارائه میدهد. اما اگر جرم باعث زرد شدن دندانهایتان شده است، بهترین کار انجام جرم گیری است.
در این روش در واقع با برداشتن لایه زرد جرم از روی دندانها، رنگ آنها روشنتر و درخشانتر به نظر میرسد. بهترین کار برای کمک به انتخاب روش مناسب، مشورت با دندانپزشک است.
شباهت بلیچینگ دندان و جرم گیری چیست؟
این دو روش در برخی موارد شباهتهایی دارند که در ادامه آنها را ذکر کردهایم:
سریع و کوتاه بودن طول دوره درمان
این دو روش میتوانند تنها در یک جلسه انجام شوند. گاهی بر حسب میزان جرم دندان بیمار و یا شدت لکهها و بدرنگیهای آنها، ممکن است این درمانها در دو جلسه انجام شوند.
ایمن و بی خطر
هر دوی این روشها ایمن هستند و معمولاً خطری برای سلامت دندانها و لثههای فرد به وجود نمیآورند.
دائمی نبودن ماندگاری اثر درمان
معمولاً اغلب روشهای درمانی و زیبایی دندانپزشکی ماندگاری دائمی ندارند و با توجه به نوع آنها میزان ماندگاری متفاوتی دارند.
بلیچینگ و جرم گیری نیز از این دسته مستثنی نیستند و ماندگاری موقتی دارند و پس از مدتی فرد نیاز به انجام مجدد آنها پیدا میکند.
مراقبتهای پس از انجام درمان
هر دوی این روشها پس از انجام، نیاز به انجام مراقبتهایی دارند که تقریباً مشابه هم هستند. این مراقبتها شامل اجتناب از مصرف سیگار، داشتن رژیم غذایی سالم و محدود کردن مصرف مواد غذایی و نوشیدنیهای رنگی مانند چای و قهوه، محدود کردن مصرف خوراکیهای اسیدی و شیرین، رعایت بهداشت دهان و دندان و … میباشند.
عوامل مؤثر در تغییر رنگ دندانها چیست؟
عواملی که در تغییر رنگ دندانها نقش دارند و باعث زرد و لکه دار شدن دندانها میشوند و نیاز به انجام جرم گیری یا بلیچینگ را به وجود میآورند، عبارتاند از:
- مسواک زدن نامناسب دندان
- مصرف بیش از حد قهوه، نوشابه، چای، شراب، و …
- افزایش سن
- مصرف آنتی بیوتیکهایی مانند دیکسوسیکلین و تتراسایکلین
- وراثت
توجه: انتخاب جرم گیری و یا بلیچینگ برای برطرف کردن بد رنگی دندان ناشی از هر یک از عوامل ذکر شده، به نوع عامل بستگی دارد.
حفظ نتایج بلیچینگ و جرم گیری
برای حفظ ماندگاری بلیچینگ و جرم گیری باید به نکات زیر عمل کنید:
- بعد از بلیچینگ از مصرف نوشیدنی هایی که رنگ تیره دارند خودداری کنید.
- بعد از جرم گیری، دوبار در روز دندان های خود را مسواک بزنید. علاوه بر این هر روز از نخ دندان و دهانشویه استفاده کنید.
- پس از گذشت یک هفته می توانید از نی برای نوشیدن، نوشیدنی های تیره رنگ استفاده کنید تا اثر بخشی آن افزایش یابد.
سخن پایانی
شما در این مقاله با تفاوت بلیچینگ دندان و جرم گیری آشنا شدید. همچنین از شباهت های آن ها آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.
سوالات متداول
آیا جرم گیری و بلیچینگ دندانها را ضعیف میکنند؟
جرم گیری یکی از بهترین روشهایی است که به حفظ سلامت لثهها و دندانها کمک میکند، زیرا اگر رسوبات بر روی دندانها باقی بمانند، میتوانند باعث عفونت و بیماری لثهها دندان شوند.
بلیچینگ نیز در صورتی که توسط دندانپزشک با دقت کافی و با استفاده از مواد بلیچینگ با غلظت مناسب انجام شود، آسیبی به دندانها و لثهها وارد نمیکند.
آیا مسواک زدن شدید دندانها، آنها را سفیدتر میکند؟
خیر. تمیز کردن دندانها یا حفظ بهداشت دهان و دندان نه تنها به تکنیکهای مسواک زدن، زمان بندی یا شستشوی دهان بستگی دارد، بلکه شامل بازدید منظم دندانپزشکی حداقل هر 6 ماه یا طبق توصیه دندانپزشک شما میشود.
ایشان ممکن است جرم گیری دندان را برای از بین بردن جرم و روشنتر شدن دندانهایتان پیشنهاد دهد.
علاوه بر این در مواردی که زردی دندانها به جرم و پلاک ربط نداشته باشد، ممکن است بلیچینگ را به شما پیشنهاد دهد.
در برخی موارد نیز ممکن است ترکیبی از هر دوی این روشها توصیه گردد.