شاید برای شما هم پیش آمده باشد که صبح هنگام بیدار شدن از خواب طعم تلخی در دهان خود احساس کنید. هر چند بدمزه بودن و تلخی دهان اول صبح به دلیل شایع بودن چندان جدی گرفته نمی شود، اما نباید کاملا نسبت به این مسئله بی اعتنا بود. فکر میکنید چه دلایلی پشت تلخمزه بودن دهان پنهان است؟ در این مقاله با ما همراه باشید تا به بررسی دلایل تلخی دهان در صبح بپردازیم.
بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: همه چیز درباره فلوراید تراپی دندان کودکان
سلامت ضعیف دهان عامل تلخی دهان
بهداشت ضعیف دهان موجب مشکلات لثه و دندان مانند ژینژیویت میشود که در تغییر طعم دهان و تلخی دهان تاثیر زیادی خواهد داشت.
کمبود ویتامین
کمبود ویتامین یک علت تلخی دهان است. ویتامینها و مواد مغذی مورد نیاز برای بدن، برای عملکرد درست اندامها مثل طعم، مزه و بو لازمند. به عنوان مثال روی برای حواس چشایی و بویایی لازم است. به همین خاطر قبل از مصرف مکمل روی، پزشک میزان روی بدن را چک میکندو جالب است بدانید افزایش روی هم میتواند باعث تلخمزه بودن دهان شود. همچنین یکی دیگر از عواملی که موجب از دست دادن طعم غذاها یا تلخمزه بودن دهان میشود، کمبود ویتامین B۱۲ است.
کبد و تلخی دهان
کبد در مساله تلخی دهان اول صبح بسیار نام آشناست. کبد، به عنوان یکی از مهم ترین اعضای بدن، بدن را از سموم و مواد زائد پاک می کند و در متابولیسم آنزیم ها نیز نقش دارد. در صورت ایجاد مشکل در کبد، دهان تلخ می شود. در چنین حالتی, کبد نیاز به پاکسازی دارد.
این محتوای مفید را هم دنبال کنید: محافظت از دندانها در دوران بارداری
سیگار کشیدن از موجبات تلخی دهان
سیگار کشیدن هم میتواند مزه تلخ در دهان ایجاد کند. دلیل آن هم اینست که سیگار حاوی مواد شیمیایی سمی است و به جوانههای چشایی آسیب میزنند.
اگر سیگار ترک شود جوانههای چشایی رشد کرده، بیشتر میشوند و احساس مزه و طعم بهبود مییابد. ولی در برخی موارد هم در افرادیکه سالیانی است سیگار میکشند ممکنست پس از ترک سیگار هرگز جوانههای چشاییشان بهبود نیابد.
شیمی درمانی و داروهای بیولوژیکی
در کنار شیمی درمانی و استفاده از داروهای بیولوژیکی ممکن است طعم عجیبی در دهان حس مانند طعم فلز، یا چیز تلخ یا شور حس شود. همچنین تلخمزه بودن دهان گاهی از عوارض این مورد است.
دربارهی جرم گیری دندان چه میدانید؟
داروهای دیگر
یکی دیگر از علل تلخی دهان برخی از داروهایی است که برای درمان آلرژی، بیماری آلزایمر، آنمی، آسم، فشار خون، گلوکوم (آب سیاه)، بیماری پارکینسون، نقرس، آرتروز روماتیسمی، اسکیزوفرنی و مشکلات تیروئید مصرف میشوند و نیز آنتی بیوتیکها (مانند مترونیدازول)، ضد قارچها، کورتیکواستروئیدها، دیورتیکها و چسبهای نیکوتین و استفاده میشوند.یکی از عواملی که موجب از دست دادن طعم غذاها یا تلخمزه بودن دهان میشود، کمبود ویتامین B۱۲ است.
بارداری
در مراحل اولیه بارداری، برخی از زنان حس چشایی شان عوض میشود. ممکن است طعم فلزی عجیب در دهان حس کنید یا اینکه برخی غذاها به خوشمزگی قبل نباشند.
یا مثلا از غذاهایی که قبلا دوست داشته اید دیگر خوشتان نیاید.
مشکلاتی در سلامتی که منجر به تلخی دهان می گردد
خشکی دهان به علت بی آب شدن بدن یا آسیب غدد بزاق، گاهی باعث طعم فلزی در دهان میشود. همچنین کسانیکه دیابت یا بیماری تیروئید، کبد یا کلیه دارند ممکن است گاهی حس تلخ شدن دهان داشته باشند یا مزه دهانشان با قبل فرق کند.
برای مطالعه بیشتر: بوی بد دهان، از علتیابی تا درمان
پیری یا سوء تغذیه
یکی دیگر از عوامل موثر بر تغییر طعم غذاها پیری و سوء تغذیه است. طعم شیرین و شور اغلب با تغذیه نامناسب یا پیری، کاهش مییابد.
اختلالات چشایی
برخی افراد به صورت ارثی ممکن است ناتوانی بویایی یا چشایی بوها و طعمهای خاصی را تجربه کنند. ضعف چشایی (Hypogeusia) به کاهش چشایی و اختلال چشایی (dysgeusia) یک طعم غیر طبیعی اشاره دارد. البته این مشکل نادر است.
شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد: دهانشویهها را بهتر بشناسید
درمان تلخمزه بودن دهان
برای درمان تلخی دهان به سلامت دستگاه گوارش خود اهمیت دهید. میوه و سبزیجات بخورید، و از مصرف دخانیات، الکل و کافئین خودداری کنید. غذاهای دارای چربی اشباع شده نیز به سلامت کبد لطمه می زنند. از روش های زیر نیز می توانید استفاده کنید.
- برای درمان تلخی دهان و سم زدایی بدن، صبح ها ۱ حبه سیر به صورت ناشتا بخورید.
- مسواک زدن دندان ها و زبان، و استفاده روزانه از نخ دندان نیز برای درمان تلخمزه بودن دهان و رفع آن اول صبح مفید است.
- جویدن آدامس های بدون قند که باعث نگه داشتن بزاق در دهان می شوند.
- نوشیدن مقدار زیادی مایعات در طول روز.
- اجتناب از عواملی که باعث ایجاد رفلاکس اسید معده می شوند، مانند خوردن غذاهای چرب یا تند
- کاهش مصرف دخانیات و الکل
- هر ماه به مدت ۸ شب متوالی یک نوشیدنی با ترکیب ۱ چغندر، ۱ حبه سیر، آب نصف
- عدد لیموترش، کمی جعفری، ۱ قاشق چایخوری عسل و مقداری آب در مخلوط کن تهیه کنید، و برای درمان این اختلال بخورید.
- مصرف مرکبات:میوه های مرکب در از بین بردن طعم تلخ در دهان بسیار موثر هستند، زیرا مرکبات می توانند تولید بزاق را تحریک کنند و به نوبه خود در از بین بردن طعم تلخ بسیار موثر هستند.
- خوردن حداقل یک قاشق چای خوری دارچین پس از هر وعده غذایی.
جهت آگاهی: فیشور سیلانت دندان را برای کودکان دریابیم
سخن پایانی
در این مطلب درباره تلخی دهان خواندیم. دانستیم که طعم، یک حس پیچیده است که می تواند به دلیل بسیاری از عوامل مانند:بهداشت ضعیف دهان و دندان ، خشکی دهان یا حاملگی باشد. مهم یافتن دلیل و درمان ریشهای آن است. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.