دانستنی‌های دندان

محافظت از دندان‌ها در دوران بارداری

بارداری دوران حساس و مهمی برای تمام مادران است. شاید ندانید که ارتباط تنگاتنگی بین بارداری و سلامت دهان و دندان وجود دارد.بارداری تغییراتی را در بدن ایجاد می‌کند که لثه‌ها و دندان‌ها را نیز درگیر می‌کند. در دوران بارداری جریان خون در بدن افزایش می‌یابد، اسید بیشتری در دهان تولید می‌شود و میزان هورمون‌ها یعنی مواد شیمیایی تولید شده توسط بدن بالا می‌رود. آیا شما از مراقبت‌های ویژه‌ی دندان و دهان در این دوران باخبرید؟ اگر دچار دندان درد شوید چه اقدامی انجام خواهید داد؟ در این مقاله با ما همراه باشید تا درباره محافظت از دندان‌ها در این 9 ماه مهم بیشتر بدانید.

نکاتی مهم برای نگهداری دندان‌ها و لثه‌ها در دوران بارداری

دندان‌ها کاملا تحت تاثیر آنچه می‌خورید و می‌نوشید، هستند. دفعات خوردن و نوشیدن در طول روز، مدت زمان باقی ماندن غذا بر روی دندان‌ها و برخی موارد دیگر در سلامت دندان‌ها نقش دارند. همچنین به‌جز آنچه می‌خورید و می‌نوشید، عوامل دیگری می‌توانند در طول عمر دندان‌ها و سلامتی لثه‌ها نقش داشته باشند؛ مانند جنس دندان‌های شما و چگونگی مراقبت شما از آن‌ها.

در اینجا به مهم‌ترین توصیه‌ها در ارتباط با سلامت دهان و دندان در طول دوران بارداری اشاره می‌کنیم:

  • دندان‌های خود را حداقل دو بار در روز با خمیردندان حاوی فلوراید مسواک بزنید.
  • دندان‌های خود را هر شب قبل از خواب، نخ دندان بکشید.
محافظت از دهان و دندان در دوران بارداری
  • بین وعده‌های غذایی و میان وعده‌ها، آب بنوشید.
  • از نوشیدن مکرر مایعات شیرین خودداری کنید.
  • دندان‌های خود را بعد از هر وعده غذایی مسواک بزنید. اگر امکان این کار وجود ندارد، دهان خود را با آب یا دهان‌شویه حاوی فلوراید بشویید.
  • غذاهای سالم بخورید. از خوردن غذاهای شیرین و چسبناک بپرهیزید.
  • اگر گاهی شیرینی می‌خورید، سعی کنید که آن را در بین وعده غذایی خود میل کنید.
  • از کشیدن سیگار و خوردن الکل در دوران بارداری جدا پرهیز کنید.
  • استفاده از دهان‌شویه‌های حاوی فلوراید می‌تواند باعث شادابی دندان‌ها و محافظت از آن‌ها شود.

بیماری‌های لثه ناشی از هورمون‌های بارداری را جدی بگیرید

هورمون‌های بارداری می‌توانند برخی از زنان را در معرض بیماری‌های لثه قرار دهند. دو بیماری مهم که در اثر ترشح این هورمون‌ها به وجود می‌آیند را در اینجا موردبررسی قرار می‌دهیم:

التهاب یا عفونت لثه

التهاب لثه معمولا در سه‌ماهه اول بارداری اتفاق می‌افتد. علائم این بیماری شامل مواردی چون تورم لثه و خونریزی است که خونریزی معمولا در هنگام مسواک زدن و یا کشیدن نخ دندان اتفاق می‌افتد. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله بهترین متخصص پریودنتیست را بخوانید.

بیماری پریودنتال

این بیماری باعث عفونت برخی قسمت‌های دهان مانند لثه می‌شود.

محافظت از دهان و دندان در دوران بارداری

درواقع عدم درمان بیماری التهاب لثه باعث بروز بیماری پریودنتال می‌شود که نسبت به بیماری التهاب لثه، خطرناک‌تر است و می‌تواند منجر به از دست دادن دندان شود.

 حتی در صورت خونریزی لثه، مسواک زدن را متوقف نکنید. می‌توانید بدین منظور از مسواک‌های نرم‌تر استفاده کنید.

به‌طورکلی اگر در دوران بارداری، مشکل لثه دارید، مهم است که قبل از زایمان به دندانپزشک خود مراجعه کنید. اکثر بیماری‌های لثه که به دلیل ترشح هورمون‌های بارداری به وجود آمده‌اند، پس از تولد نوزاد برطرف می‌شوند؛ اما در برخی زنان به علت شدت بالای بیماری، پس از بارداری، خودبه‌خود رفع نمی‌شوند و باید توسط دندانپزشک درمان شوند.

رفلاکس معده در دوران بارداری و اثراتی که می‌تواند بر دندان‌ها بگذارد

در دوران بارداری، تهوع و استفراغ می‌تواند اسیدهای معده را وارد دهان شما کند. اسیدهای معده سطح دندان را می‌پوشانند و بدین ترتیب به مینای دندان آسیب می‌رسانند. همچنین خطر پوسیدگی را افزایش می‌دهند. اگر رفلاکس معده دارید، به این نکات توجه کنید:

  • از مسواک زدن، بلافاصله پس از استفراغ خودداری کنید؛ زیرا زمانی که دندان با اسید معده پوشانده شده است، مسواک زدن می‌تواند به مینای دندان آسیب برساند و آن را خراشیده کند.
  • پس از استفراغ، دهان خود را بشویید و سپس از دهان‌شویه حاوی فلوراید استفاده کنید.
  • اگر دهان‌شویه حاوی فلوراید ندارید، کمی خمیردندان حاوی فلوراید را روی انگشت خود قرار دهید و آن را روی دندان‌های خود بمالید. در پایان، دهان خود را کاملا با آب شست‌وشو دهید.

اگر در بارداری دچار دندان درد شدیم چه کنیم؟

بهترین اقدام برای درمان دندان درد در دوران بارداری در هر زمانی از حاملگی، مراجعه به دندانپزشک است. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله وسایل دندان پزشکی را بخوانید.

محافظت از دهان و دندان در دوران بارداری

اما برای درمان دندان درد در بارداری روش‌های متعدد دیگری نیز وجود دارد، از جمله روش‌های درمان خانگی.
از جمله روش‌های خانگی تسکین درد دندان می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

استفاده از میخک برای دندان درد در بارداری

یکی از موثرین تسکین دهنده های دندان درد برای زنان باردار استفاده از میخک یا روغن میخک است. می توانید میخک را بجوید یا پنبه ای را آغشته به روغن میخک کرده و بر روی دندان بگذارید. خواص ضد میکروبی میخک می تواند فورا درد را آرام کند.

استفاده از کمپرس گرم برای دندان درد در بارداری

یک پارچه را در آب گرم خیس کنید و آن را خارج از دهان بر روی گونه و در محلی که درد احساس می کنید بگذارید. این روش باعث تسکین و کاهش موقتی درد می شود. این مقاله را مطالعه کنید: شکر و سلامت دهان و دندان

استفاده از کمپرس یخ برای درمان فوری دندان درد در بارداری

یکی از ایمن ترین و موثرین درمان های دندان درد برای زنان باردار، استفاده از کمپرس سرد بر روی محل درد است. می توانید یک پارچه را درون آب یخ خیس کنید و یا کیسه یخ را در خارج از دهان و بر روی محل درد بگذارید. این روش با استفاده از روش بی حس کردن اعصاب آن ناحیه، باعث کاهش درد می شود.

استفاده از پیاز برای دندان درد در بارداری

جویدن مقداری پیاز خام به مدت 3 دقیقه می تواند راه درمان درد دندان در بارداری باشد. در صورتی که دندان درد تا حدی است که مانع جویدن می شود، می توانید مقداری پیاز خام را بر روی دندانی که درد می کند قرار دهید.

استفاده از سیر برای درد دندان در بارداری

سیر یک درمان قدیمی برای تسکین دندان درد به شمار می رود. در دوران بارداری می توانید سیر را بجوید یا سیر له شده را بر روی دندان بگذارید. سیر حاوی آنتی بیوتیک و آلیسین است که باعث از بین بردن باکتری ها می شود. وقتی تعداد باکتری ها کاهش پیدا کند، درد دندان هم کمتر می شود. سیر درمانی یکی از روش های تسکین درد فوری به شمار میرود.

استفاده از برگ های اسفناج برای دندان درد در بارداری

برگ های اسفناج خام را بجوید یا بصورت له شده به طور مستقیم روی محل درد بگذارید.

اجتناب از مصرف غذاهای شیرین

در صورت داشتن درد دندان در بارداری، باید از خوردن شیرینی و غذاهای حاوی شکر خودداری کنید، به این دلیل که این مواد منجر به افزایش پلاک دندانی و بیشتر شدن درد دندان می گردند. برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله دهانشویه ها را بهتر بشناسید را بخوانید.

شست و شوی دندان با آب گرم

آسان ترین روش درمان دندون درد در بارداری، شستن دندان ها با آب گرم است. می توانید مقدار بسیار کمی نمک را به آب ولرم اضافه کرده و دندان ها را شست و شو دهید. شستن دندان علاوه بر تسکین درد باعث حذف ذرات غذایی باقی مانده بین دندان می شود.

سخن پایانی

در این نوشتار درباره محافظت از دندان‌ها و لثه در دوران بارداری و مشکلات این دوران سخن گفتیم. نکته آخر و بسیار مهم این‌که اگر قصد باردارشدن دارید، به دندان‌ پزشک خود مراجعه کنید تا توصیه‌های لازم را در این زمینه در اختیارتان بگذارد. همچنین در طول دوران بارداری، به‌طور مرتب به دندانپزشک مراجعه کنید تا از بروز بیماری دهان و دندان پیشگیری شود. در صورت نیاز، درمان‌های لازم انجام شود. معمولا می‌توان درمان‌های غیر فوری را بعد از دوره بارداری انجام داد. اما در صورت صلاحدید دندانپزشک می‌توان در هر زمانی اقدام به درمان‌های موردنیاز کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا