اگر کسی سوراخ دندان داشته باشد ، حتی اگر دردی نداشته باشد باید به دندانپزشک مراجعه کند. وجود سوراخ یا حفره در دندان کرم خوردگی دندان است. با ادامه نفوذ باکتری ها و اسید در مینای دندان ، حفره رشد کرده و پوسیدگی دندان ادامه می یابد، مگر اینکه فرد تحت درمان حرفه ای قرار گیرد. پوسیدگی دندان شایع ترین بیماری مزمن در میان کودکان و بزرگسالان است که قابل پیشگیری است. سلامت دهان و دندان تأثیر بسزایی در کیفیت زندگی دارد ، زیرا می تواند بر نحوه غذا خوردن ، نوشیدن ، لبخند زدن و صحبت کردن فرد تأثیر بگذارد. دریافت مراقبت برای سوراخ شدن دندان ، حتی اگر دندان شما بدون درد باشد، مراجعه به دندانپزشک بلافاصله می تواند به جلوگیری از درد و هزینه های قابل توجه بعدی کمک کند.
فهرست مطالب
- علائم سوراخ شدگی دندان چیست؟
- علت سوراخ شدن دندان چیست؟
- عوامل خطر پوسیدگی و سوراخ شدگی دندان چیست؟
- عوارض سوراخ شدن دندان چیست؟
- معرفی روشهای ترمیم سوراخ دندان
- چرا برای رفع سوراخ دندان به پر کردن نیاز داریم؟
- مراحل کامل پر کردن دندان چیست؟
- چند نوع پر کردن برای ترمیم سوراخ دندان وجود دارد؟
- چگونه از سوراخ شدن دندان جلوگیری کنیم؟
- آیا میتوان سوراخ دندان را در خانه ترمیم کرد؟
- سخن پایانی و سوالات متداول
علائم سوراخ شدگی دندان چیست؟
سوراخ شدگی دندان ممکن است هیچ دردی نداشته باشد. با این حال، اگر دندان شما سوراخ شده است، ممکن است علائم زیر را احساس کنید:

- دندان درد: درد مداوم دندان که باعث میشود نتوانید بخوابید یا گهگاه درد شدید بدون دلیل واضح
- حساسیت دندان: ممکن است هنگام خوردن یا نوشیدن چیزی گرم، سرد یا شیرین احساس حساسیت یا درد داشته باشید.
- بروز لکههای خاکستری، قهوه ای یا سیاه روی دندان
- ایجاد بوی بد دهان
- طعم ناخوشایند در دهان شما
علت سوراخ شدن دندان چیست؟
شایع ترین علت سوراخ شدن دندان، عدم رعایت بهداشت دهان و دندان است. این بدان معنی است که شما نه تنها از قرار ملاقات دوسالانه دندانپزشکی صرف نظر میکنید، بلکه از سلامت دندان خود در خانه نیز غافل میشوید. یک رژیم غذایی ناسالم نیز میتواند احتمال ایجاد سوراخ در دندان را افزایش دهد. هر چه غذاهای قندی بیشتری مصرف کنید، احتمال اینکه مینای دندان خود را از بین ببرید و در نهایت دندانهای پوسیده و سوراخ داشته باشید، بیشتر میشود. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله وسایل دندانپزشکی به انگلیسی را بخوانید.

در اکثر موارد، سوراخهای دندان به دلیل پوسیدگی یا وجود حفرهها ایجاد میشوند. سوراخها اغلب به عنوان یک عامل دردناک تصور میشوند، اما همیشه اینطور نیست. ممکن است سوراخی در دندان خود داشته باشید و حتی متوجه آن نشوید تا زمانی که دندان پوسیده و دچار آسیب شود. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله درباره جرم گیری دندان چه میدانید؟ را بخوانید. سوراخ شدن دندان در اثر پلاک، ماده چسبندهای که به دندانها متصل میشود، ایجاد میشود. پلاک ترکیبی از موارد زیر است:
- باکتریها
- بزاق
- اسید
- ذرات غذا
همه افراد در دهان خود باکتری دارد. پس از خوردن یا نوشیدن غذاهای حاوی قند، باکتریهای موجود در دهان، قند را به اسید تبدیل میکنند. بلافاصله پس از خوردن یا نوشیدن هر چیز شیرین، پلاک روی دندانهای شما تشکیل میشود. به همین دلیل مسواک زدن منظم مهم است. پلاک به دندان شما میچسبد و اسید موجود در پلاک میتواند به آرامی باعث فرسایش مینای دندان شود. مینای دندان یک پوشش سخت و محافظ روی دندانهای شماست که از سوراخ شدن دندان محافظت میکند. با ضعیف شدن مینای دندان، خطر پوسیدگی و سوراخ شدگی دندان افزایش مییابد.
عوامل خطر پوسیدگی و سوراخ شدگی دندان چیست؟
سوراخ شدن و پوسیدگی دندان ۹۷ درصد از مردم در سراسر جهان را تحت تاثیر قرار میدهد، به این معنی که بیشتر افراد در معرض خطر ایجاد پوسیدگی هستند. سوراخ شدن دندان در کودکان شایع تر است، اگرچه ممکن است در هر سنی ایجاد شود. همه افراد در معرض خطر پوسیدگی و سوراخ شدگی دندان هستند، اما افرادی که بیشتر در معرض خطر قرار دارند عبارتند از:
- افرادی که بیش از حد غذاها و نوشیدنیهای شیرین یا اسیدی مصرف میکنند.
- اگر یک روال بهداشت مناسب دهان، مانند مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن روزانه را دنبال نکنید.
- اگر دندانهای شما فلوراید کافی دریافت نکنند.
- افراد با دهان خشک
- اختلالات خوردن، مانند بی اشتهایی و پرخوری عصبی
- افرادی با بیماری رفلاکس معده، رفلاکس میتواند منجر به از بین رفتن مینای دندان شما شود.
سوراخدندان بیشتر در دندانهای عقب ایجاد میشود. دندانهای انتهایی دارای شیارها و روزنههایی هستند که میتوانند ذرات غذا را به دام بیندازند. همچنین، گاهی اوقات هنگام مسواک زدن و نخ دندان کشیدن، دسترسی به این دندانها سخت تر است. درباره قیمت ارتودنسی دندان را بخوانید.
عوارض سوراخ شدن دندان چیست؟
سوراخ دندان درمان نشده و بیماری لثه در نهایت منجر به از دست دادن دندانها میشود.بدون مراقبت حرفهای، سوراخ بزرگتر شده، خطر عفونت را افزایش داده و دردناک تر میشود. عفونت میتواند باعث ایجاد آبسههای دندانی و پاکتهای چرک در نزدیکی دندان آسیب دیده شود.

این پاکتها بسیار دردناک هستند و اغلب نیاز به عصب کشی دارند. خطر گسترش عفونت نیز وجود دارد. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله بهترین متخصص آسیب شناسی فک و دهان را بخوانید.
معرفی روشهای ترمیم سوراخ دندان
اگر سوراخدندان باعث ایجاد درد یا حساسیت دندان شد، لازم است هرچه سریعتر به دندانپزشک مراجعه کنید. دندانپزشک شما پس از معاینه دهان میتواند سوراخ شدگی دندان را تشخیص دهد. با این حال، برخی از حفرهها در معاینه دهان قابل مشاهده نیستند. بنابراین دندانپزشک ممکن است از عکسهای رادیوگرافی برای تشخیص و بررسی پوسیدگی استفاده کند. روشهای ترمیم سوراخدندان به شدت آن بستگی دارد. راههای مختلفی برای درمان و ترمیم سوراخدندان وجود دارد، از جمله:
پرکردن دندان
دندانپزشک، با ابزار مخصوص، قسمتهای پوسیده دندان را خارج کرده، سپس با استفاده از کامپوزیت، رزین یا سایر مواد مخصوص پرکردن، حفره را پر میکند.
استفاده از روکش
برای پوسیدگیهای شدیدتر، دندانپزشک ابتدا پوسیدگی دندان را از بین برده، سپس یک روکش روی دندان شما قرار میدهد تا تاج طبیعی آن را جایگزین کند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله بهترین متخصص پروتز دندان را بخوانید.
عصب کشی دندان
هنگامیکه سوراخ شدگی دندان باعث مرگ عصبهای دندان میشود، دندانپزشک از عصب کشی یا درمان ریشه برای نجات دندان شما استفاده میکند. بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: عفونت دندان چیست؟ در طول فرآیند عصب کشی، بافت عصبی، بافت رگهای خونی و هر ناحیه پوسیده دندان از بین میرود. سپس دندانپزشک ناحیه دندان را از نظر وجود عفونت بررسی کرده و در صورت نیاز، داورهای آنتی بیوتیک تجویز میکند. در نهایت دندان را پر کرده و برای اطمینان، روکش روی آن قرار میدهد.
چرا برای رفع سوراخدندان به پر کردن نیاز داریم؟
سوراخ شدگی دندان اغلب با پیشرفت بیشتر باعث ایجاد حساسیت دندان میشود. همچنین ممکن است باعث نمایان شدن اعصاب داخلی شده و یکپارچگی ساختاری دندان را به خطر بیندازد. در نهایت ممکن است به ایجاد عفونت و التهاب مداوم تبدیل شود. در نتیجه، دندانپزشک باید پوسیدگی را در اسرع وقت حذف کرده تا از پیشرفت آن جلوگیری کند.

- بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: فلوشیپ جراحی فک و صورت
پرکردن دندان از تجمع باکتریها یا پلاکها در داخل حفرهها که ممکن است منجر به عفونتهای جدی شود، جلوگیری میکند. آنها همچنین استحکام دندان را افزایش داده تا از شکستن و ترک خوردن دندان (درمان دندان های ترک خورده) جلوگیری کنند. در نتیجه، به شما توصیه میکنیم که هنگام شناسایی سوراخدندان مراقب باشید تا از آسیب بیشتر به دندانهای خود جلوگیری کنید.
مراحل کامل پر کردن دندان چیست؟
ابتدا دندانپزشک یک بی حس کننده موضعی تزریق میکند تا ناحیه نزدیک دندان پوسیده یا دندانهای مورد درمان را بی حس کند. این ماده بی حس کننده لثه و فک اطراف دندان را نیز بی حس میکند. درباره همه چیز درباره بلیچینگ دندان بخوانید. سپس دندانپزشک از یک مته برای خالی کردن دندان و برداشتن ناحیه آسیب دیده استفاده میکند. پس از برداشتن پوسیدگی (درمان پوسیدگی دندان)، دندانپزشک دندان را برای قرار دادن مواد پرکننده آماده میکند. روش خاصی که برای قرار دادن پرکننده استفاده میشود به نوع پرکنندهای که در مطب دندانپزشک استفاده میشود، بستگی دارد. اغلب کامپوزیت، آمالگام نقره یا شیشه یونمر برای پر کردن نهایی قابل استفاده هستند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله انواع مدل های کامپوزیت دندان را بخوانید.
چند نوع پر کردن برای ترمیم سوراخ دندان وجود دارد؟
اکثر دندانپزشکان مدرن برای پر کردن دندان، از مواد ساخته شده از رزین کامپوزیت استفاده میکنند. با این حال بسیاری از دندانپزشکان هنوز از پرکنندههای نقره آمالگام و گلاس آینومر نیز استفاده میکنند. دندانپزشک مواد پرکننده را طوری قالب میزند که با شکل دندان اطراف مطابقت داشته باشد. این موضوع به بازیابی استحکام و یکپارچگی دندان کمک کرده و از ورود مجدد باکتریها و ایجاد پوسیدگی جلوگیری میکند.
هدف از پر کردن، بازگرداندن سلامت و عملکرد دندان است. اگر به دنبال ظاهری مناسب برای داشتن لبخندی زیباتر هستید، کیفیت پرکردگی و مواد استفاده شده بسیار مهم است. ما در کلینیک دکتر صفورا امامی، از بهترین و باکیفیتترین مواد استفاده کرده تا ظاهری ایده آل برایتان ایجاد کنیم.
چگونه از سوراخ شدن دندان جلوگیری کنیم؟
رعایت مداوم بهداشت دندان بهترین راه پیشگیری از حفره و عوارض آن است. اجزای اصلی بهداشت دندان خوب عبارتند از:
- مسواک زدن دو بار در روز
- نخ دندان کشیدن روزانه
- استفاده از خمیر دندان یا دهان شویه که حاوی فلوراید
- محدود کردن میان وعده بین وعده های غذایی
- مصرف نوشیدنی های شیرین و مصرف کمتر شیرینی و نشاسته
- اجتناب از تنباکو
آیا میتوان سوراخ دندان را در خانه ترمیم کرد؟
خیر. ممکن است فردی به اشتباه فکر کند که درمان حفره فقط شامل پر کردن سوراخدندان است. در واقع، هدف اصلی این است که از پیشرفت پوسیدگی دندان جلوگیری کرده و مطمئن شوید که دندان دوباره به اندازه کافی قوی است که بتواند در برابر باکتری، اسید و پوسیدگی مقاومت کند. دندانپزشک تمام نواحی پوسیدگی را ارزیابی کرده و سپس قبل از جایگزینی ناحیه آسیبدیده با یک پرکننده مناسب، دندان را از هرگونه پوسیدگی تخلیه و پاکسازی میکند.
سخن پایانی
شما در این مقاله با علت سوراخ شدن دندان آشنا شدید. همچنین از روشهای ترمیم سوراخدندان آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.
سوالات متداول
مهم ترین علت سوراخ شدن دندان کودکان ، پوسیدگی دندان آنها می باشد . بهتر است به این نکته توجه داشته باشید که پوسیدگی دندان در کودکان به یک زبان ساده ، زمانی ایجاد میشود که شکر موجود در غذا و نوشیدنیها توسط باکتریهای داخل دهان خورده شده و تولید اسید کند. هر زمانی که کودک شما غذایی حاوی شکر میخورد، این اسیدها به مینای دندان حمله کرده و باعث نرم شدن و خراب شدن آن میشوند.
حملهی اسیدها ممکن است تا یک ساعت پس از خوردن یا آشامیدن خوراکیهای شکردار ادامه داشته باشد، تا زمانی که نمکهای طبیعی موجود در بزاق دوباره مینای دندان را در برگرفته و آن را سفت کنند. اما لازم است به این نکته نیز توجه داشته باشید که تنها شکر نیست که میتواند به دندانها آسیب برساند، برخی دیگر از مواد هستند که میتوانند باعث آسیب رساندن و ایجاد پوسیدگی در دندان ها و در نهایت سوراخ شدن دندان کودک شوند که چندان مورد توجه والدین قرار ندارد.
بهتر است به این نکته توجه داشته باشید که رعایت بهداشت دهان و دندان بایستی از دوران نوزادی شروع شود . با این کار و جدیت در مراقبت از لثه ها و دندان های کودک از همان ابتدا شما میتواند از سوراخ شدن دندان کودک و پوسیدگی های مربوط به آن جلوگیری کنید . پس از هر بار شیر خوردن با کمک گاز استریل نمناک روی لثه ها، سقف دهان و همچنین روی زبان کودک تمیز شود، این امر از شروع پوسیدگی های زودرس دندانی جلوگیری کرده و نیز در کاهش رفلاکس معده کودک نقش به سزایی دارد.