بلیچینگ دندان روشی برای سفید کردن دندان ها میباشد که در مطب توسط پزشک یا در خانه توسط خود فرد انجام میشود. سفیدی دندان ها موجب افزایش اعتماد به نفس در افراد میشود و از آنجایی سفیدی دندانها نقش زیادی در زیبایی صورت دارد، بلیچینگ دندان طرفداران زیادی دارد. آیا شما هم دندانتان زرد شده یا تغییر رنگ داده؟ درباره بلیچینگ دندان چه میدانید؟ قابل ذکر است برای اینکه باکیفیتترین بلیچینگ را از آن خود کنید؛ بهتر است این درمان را نزد دندانپزشک متخصص انجام دهید. اگر به دنبال بهترین دندانپزشکان متخصص زیبایی – ترمیمی هستید، با دنبال کردن لینک به سادگی برترینها را بیابید. در این مقاله با ما همراه باشید تا با این روش سفید کردن دندان آشنا شوید.
فهرست مطالب
- بلیچینگ دندان چیست؟
- بلیچینگ در چه زمانی مورد نیاز است؟
- علل تغییر رنگ دندانها چیست؟
- انواع روشهای بلیچینگ دندان چیست؟
- مراحل بلیچینگ دندان در مطب دندانپزشکی چگونه است؟
- مراحل بلیچینگ در خانه چگونه است؟
- بلیچینگ دندان برای چه افرادی مناسب نیست؟
- مادهی مورد استفاده برای بلیچینگ دندان چیست؟
- مزایای بلیچینگ دندان چیست؟
- معایب و عوارض بلیچینگ چیست؟
- علل تغییر رنگ و نیاز به بلیچینگ دندان چیست؟
- هزینه بلیچینگ دندان ۱۴۰۲ به صورت تقریبی چقدر است؟
- سخن پایانی و سوالات متداول
بلیچینگ دندان چیست؟
بلیچینگ دندان از جمله حرفه ای ترین خدمات و درمان های دندانپزشکی است، که به کمک آن رنگدانههای غیرطبیعی که بر روی سطح دندانها چسبیدهاند را از بین میبرند. این شیوه درمانی میتواند تمام لکه ها و رنگ های ایجاد شده بر روی دندان های طبیعی را پاک کند. در واقع دندانپزشک به کمک مواد شیمیایی که غلظت زیادی دارند در مطب و در یک مدت زمان کوتاه دندان های شما را سفید میکند. نکته جالبی که درباره بلیچینگ دندان وجود دارد این است که، روکش ها و ایمپلنت دندان با کمک این روش، سفید نمیشوند.
در روش بلیچ دندان، چیزی به ساختار دندانها اضافه نمیشود و فقط از مواد شیمیایی مخصوص برای سفید کردن دندان استفاده میکنند. تاثیر بلیچینگ دندان، بسته به جنس دندانها و همچنین میزان تغییر رنگ و زردی آنها دارد، اما قبل از هر چیز، بهتر است با عوامل موثر بر زردی دندان و دلایل نیاز به بلیچ دندان آشنا شویم.
بلیچینگ در چه زمانی مورد نیاز است؟
لایه عاج در زیر مینای دندان قرار دارد که با افزایش سن به مرور تیرهتر میشود. البته دلیل این تیرگی رسوب پیوسته عاج ثانویه دندان است که به وسیله سلولهای زنده ادنتوبلاستی که در پالپ دندان وجود دارد تولید میشود. اغلب افرادی که اصرار به بلیچینگ بیش از حد دارند، باید بدانند درست است که مینای دندان آنها شفاف و نازک میشود اما همین نازکی باعث میشود رنگ تیره عاج کاملا دیده شود.

افرادی که قبلتر از سیگار استفاده میکردند نیز گزینه مناسبی برای انجام بلیچینگ هستند. البته دقت کنید با مصرف مجدد آن احتمال بازگشت رنگ و یا از بین رفتن تاثیر بلیچینگ وجود دارد. همانطور که بیان کردیم در صورتی که در حال حاضر سیگار استعمال نمیکنند میتوانند از این روش برای سفید کردن دندان خود استفاده کنند. قابل ذکر است گاهی پس از اتمام دوران ارتودنسی، بیماران شاهد لکههای سفید روی دندانها خود هستند. بهترین راه حل برای لکههای سفید روی دندان پس از ارتودنسی، بلیچینگ دندان است.
علل تغییر رنگ دندانها چیست؟
- زرد و قهوه ایی شدن دندان ها به مرور زمان
- زردی دندان بر اثر نوشیدنی هایی مانند نوشابه گاز دار، کافئین و چایی غلیظ
- عادت غذایی فرد که باعث زرد شدن دندان های فرد شده اند. اگر مایلید درباره تاثیر شکر بر سلامت دندانها بیشتر بخوانید، روی لینک رنگی کلیک کنید.

- زرد شدن دندان بر اثر دخانیات از جمله سیگار و قلیان
انواع روشهای بلیچینگ دندان چیست؟
سه روش برای سفید کردن دندان ها وجود دارد: بلیچینگ در مطب، بلیچینگ در منزل و بلیجینگ با محصولات سفید کننده بدون نسخه (OTC).
۱٫ بلیچینگ در مطب
این نوع بلیچینگ دندان با استفاده از مواد سفید کننده دندان با غلظتهای بالا (۲۵-۴۰٪ هیدروژن پراکسید) انجام میشود. با آفیس بلیچینگ دندان، دندانپزشک کنترل کاملی در طول عمل و فرایند سفید کردن دندان ها دارد. در این روش، قبل از قرار دادن ژل هیدروژن پراکسید، لثهها توسط مادهای محافظ، به نام اپالدم، ایزوله میشوند.
پس از انجام اقدامات محافظت از لثهها، ژل سفید کننده بر روی دندانها اعمال میشود و در طی زمان مربوطه در مطب دندانپزشکی، به وسیله گرما یا نور (یا بدون آنها) فعال میشود.
دستگاههایی برای فعال کردن ماده سفید کننده
برای فعال کردن ژل سفید کننده یا سرعت بخشیدن به فرایند اثرگذاری آن، میتوان از دستگاههای لایتکیور یا لیزرهای دیود (با طول موج ۸۳۰ و ۹۸۰ نانومتر) استفاده کرد. اگر مایلید با تجهیزات دندانپزشکی پرکاربرد همراه با تصاویر آنها بیشتر آشنا شوید، لینک رنگی را دنبال کنید.

آفیس بلیچینگ می تواند پس از یک جلسه، به طور قابل توجهی دندانها را سفید کند، اما برای دستیابی به نتیجه مطلوبتر، ممکن است نیاز به تعداد جلسات درمانی بیشتری باشد.
مراحل بلیچینگ دندان در مطب دندانپزشکی چگونه است؟
بلیچینگ دندان در مطب دندانپزشک یک فرآیند نسبتا سریع دارد و از آنچه که تصورش را می کنید ساده تر است. شما تنها کافیست به یک کلینیک دندانپزشکی مراجعه کنید و روی صندلی دراز بکشید تا دندانپزشک یا متخصص ترمیمی و زیبایی طی دو الی سه جلسه و بدون اینکه هیچ مشکلی برای شما ایجاد شود دندان هایتان را سفید کند.
مراحل بلیچینگ دندان معمولا به این شکل است:
- تمیز کردن دندانها و انجام فرآیند جرم گیری (در صورتی که دندان ها جرم داشته باشند ابتدا باید جرم ها برداشته شود و دندان ها کاملا تمیز به نظر برسند)
- گذاشتن یک وسیله دندانپزشکی برای باز کردن دهان به منظور ایجاد دسترسی به تمام سطوح دندانی.
- محافظت از بافت لثه با کمک مواد مخصوص (مطابق تصویر بالا). پوشاندن لثه با این ماده به این منظور انجام می شود که مواد سفید کننده دندان به لثه آسیب نزنند.
- اعمال یک ژل سفید کننده حاوی پراکسید هیدروژن بر روی دندان ها به مدت ۱۵ تا ۳۰ دقیقه.
- در طی مدت زمانی که ژل سفید کننده بر روی دندان ها قرار می گیرد، برای فعال کردن مواد سفید کننده موجود در آن از دستگاه لایت کیور یا لیزر استفاده می شود. به این شکل نور را به ژل میتابانند و نور نیز باعث فعال شدن هیدروژن پراکسید می شود. به همین دلیل به این روش، بلیچینگ دندان با لیزر هم، میگویند.
- ممکن است چند بار نیاز باشد تا به دندان ها ژل زده شود و هر بار ۱۵ تا ۳۰ دقیقه زمان اختصاص میابد. پس از، هر بار ساکشن کردن ژل، میزان سفیدی دندان ها چک می شود تا ببینند آیا دندان ها آنطور که خواسته شده، سفید شده اند یا خیر.
- اگر دندان ها بیش از حد دچار تیرگی، زدی و خلاصه تغییر رنگ باشند ممکن است در یک جلسه با کمک بلیچینگ دندان در مطب سفید نشوند و نیاز به یک یا دو جلسه دیگر باشد. اگر چنین باشد شما یک روز دیگر برای سفید کردن دندان ها باید مراجعه کنید.
- در نهایت پس از اتمام درمان، یک کیت بلیچینگ در منزل برای استفاده در خانه و بیشتر شدن مدت زمان سفید بودن دندان ها به بیمار داده می شود.
۲٫ بلیچینگ در منزل
در این روش از دندانهای شخص قالب تهیه شده. به عبارتی بر اساس فرم دندانها، یک قالب یا تری (Bleaching trays) تهیه میگردد و ژلهای سفید کنندهِ با غلظت کم در اختیار فرد قرار داده میشود تا در منزل داخل تری قرار داده و استفاده کنند.
مراحل بلیچینگ در خانه چگونه است؟
بعد از دریافت قالب و مواد بلیچینگ از دندانپزشک مورد نظر، باید مراحل زیر را برای بلیچ دندان انجام دهید:
- ابتدا دندان ها را با مسواک و نخ دندان به خوبی تمیز کنید (در نظر داشته باشید که در صورت نیاز دندان ها به جرمگیری، باید این کار را از قبل در مطب انجام دهید)
- ماده سفید کننده بلیچینگ را درون تریها قرار دهید. (میزان این مواد باید به اندازه یک قطره از بلیچ در هر فضای دندان باشد)
- سپس قالب ها را روی دندان قرار دهید.
- اگر مواد سفید کننده از قالبها بیرون آمد، سریع آن را با دستمال پاک کنید.
- مدت زمان قرار دادن تریها روی دندان، حداقل ۲ ساعت میباشد. بعد از خارج کردن قالب ها، دندانهایتان را با مسواک بشویید.
لازم است که این روند به مدت دو هفته انجام شود، در نظر داشته باشید که در هر بار استفاده از تریها، فقط برای یکی از فکها روند بلیچینگ دندان انجام میشود، یا فک بالا یا فک پایین.
۳٫ پاور بلیچینگ
یکی دیگر از انواع روشهای بلیچ کردن دندان، انجام آن به صورت سریع و فوری است که اصطلاحا به آن پاور بلیچینگ میگویند و یک روش جدید و نوین است. در این روش از هیدروژن پراکسید بسیار غلیظ استفاده میشود و در یک جلسه در مطب دندانپزشکی، دندانهای شما را سفید میکنند. از معایب ای روش نسبت به دو روش دیگر، ماندگاری کم آن است. در واقع شما بعد از حدود ۳ سال نیاز به بلیچ مجدد دندان دارید.
بلیچینگ دندان برای چه افرادی مناسب نیست؟
- در افرادی که تحلیل لثه دارند و ریشههای دندانها به محیط دهان باز هستند.
- کسانی که پوسیدگیهای دندانی دارند.
- در افرادی که پوسیدگی درمان نشده دارند (قبل از انجام بلیجینگ بهتر است کلیهی پوسیدگیها ترمیم شوند، زیرا مادهی بلیچینگ به داخل پوسیدگیها و سطوح داخل دندان نفوذ کرده و باعث حساسیت دندانها میشود.)
- در اشخاصی که مینای دندانها دچار سایش شده است.
- افرادی که ترمیمها و روکشهای متعددی بر روی دندانهای مختلف خود دارند.( به این دلیل که بلیچینگ دندان تاثیری روی رنگ مواد کامپوزیتی و سرامیکی ندارد، بنابراین در این افراد در صورت انجام بلیچینگ، لبخندی ناهمگون و نازیبا ایجاد میشود.)
مادهی مورد استفاده برای بلیچینگ دندان چیست؟
ماده اصلی که برای بلیچینگ استفاده میشود، مواد شیمیایی به نام های پراکسید هیدروژن یا پراکسید کربامید است. در مطب از ماده پراکسید هیدروژن استفاده میشود و ماده پراکسید کربامید برای روش خانگی بکار میرود. تجویز این دو روش باید زیر نظر دندان پزشک زیبایی انجام شود. این مواد به ساختار کریستالی مینا نفوذ کرده و با گذشت زمان رنگ دانه هایی که روی دندان رسوب کرده اند، را اکسید میکند. برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله وسایل دندون پزشکی را بخوانید. نتیجتاً رنگ عاج دندان نیز روشن تر میشود. باید توجه داشت که این مواد شیمیایی با لثه و صورت تماس نداشته باشند.

بعد از انجام بلیچینگ دندان بهتر است که یک سری مراقبت هایی انجام داد تا میزان تاثیر این کار بیشتر نمایان شود و در کوتاه مدت به ترمیم و اصلاح نیاز نداشته باشد.
مراقبتهایی برای حفظ طولانی مدتتر اثر بلیچینگ:
- میتوان با پرهیز از خوردن مواد غذایی و عاداتی که باعث تغییر رنگ در دندانها میشوند (که در قسمت تغییر رنگ دندانها به آنها اشاره شد)، نتیجه حاصل شده از بلیچینگ را به مدت طولانیتری حفظ کرد.
- رعایت بهداشت دهان و دندانها و استفاده از مسواک و نخ دندان به طور مرتب و روزانه، با حذف پلاک میکروبی و رنگدانه ها موجب ماندگاری بیشتر رنگ حاصل از بلیچینگ میگردد.
- همچنین با درمان بلیچینگ دندان دورهای (چه در منزل و چه در مطب) میتوان به حفظ این نتیجه در مدت زمان طولانیتر کمک کرد.
مزایای بلیچینگ دندان چیست؟
- در استفاده از روش بلیچینگ برای سفید کردن دندان نیاز به تراشیدن دندان نیست اما برای استفاده از لمینت دندان سطح مشخصی از دندان برای پیوند مستحکم باید تراشیده شود. در صورتی که دندانی را مجبور به تراشیدن بودید باید بدانید به احتمال زیاد بخشی از مینای دندان خود را از دست دادهاید.

- روش بلیچینگ دندان روشی ساده، آسان و سریع است که در مدت زمان کمی میتوانید تغییرات لازم بر روی دندان خود را مشاهده کنید. البته در صورتی که دو روش آفیس و خانه را اگر با یکدیگر استفاده کنید نتیجه سریعتر و مطلوب تری دریافت میکنید.
- بدلیل آنکه این روش نیازی به تراشیدن دندان ندارد از آن به عنوان یک روش کم تهاجمی یاد میشود.
- هیچ گونه دردی هنگام انجام بلیچینگ احساس نخواهید کرد و روشی کاملا بدون درد است.
- استفاده از روش بلیچینگ نسبت به دیگر روشهای مشابه برای سفید کردن دندان از نظر هزینه مقرون به صرفهتر است.
- در مدت زمان بسیار کوتاهی این پروسه برای شما انجام میشود مخصوصا اگر فقط نیاز به استفاده از آفیس بلیچینگ داشته باشید.
معایب وعوارض بلیچینگ چیست؟
- تقریبا نتایج هیچ درمانی در دندانپزشکی دائمی نیست. این روش هم پس از مدتی نیاز به تمدید شدن دارد. زیرا دندان ها به صورت طبیعی مستعد لکه دار شدن و تغییر رنگ هستند.
- اگر مواد و فرمول های بلیچینگ دندان برای یک مدت طولانی بر روی دندان ها باقی بمانند، تاثیرات بدی بر روی آن ها خواهد گذاشت. کمترین پیامد در این وضعیت افزایش حساسیت دندان است.
- یکی از معایب بلیچینگ خانگی این است که در بیشتر موارد به دلیل اشتباه در ترکیب و استفاده از مواد، حساسیت های مختلفی در دندان ها و بافت های دهان ایجاد میشود. این روش اما در مطب، چون با ابزار حرفه ای صورت میگیرد، احتمال آسیب و حساسیت به حداقل میرسد.
علل تغییر رنگ و نیاز به بلیچینگ دندان چیست؟
تجربه نشان داده است که حتی با وجود مسواک زدن، گاهی اوقات رنگ دندانها، حتی اگر شده به صورت موقتی، تغییر پیدا میکند. اما در هر صورت یکی از راههای پیشگیری از بروز هرگونه تغییر رنگ، مسواک زدن و رعایت نکات بهداشت دهان و دندان است. ما هر روزه مواد غذایی متنوعی را وارد دهان خود میکنیم، بدون اینکه متوجه شویم چه تاثیری بر روی دندانها و مینای آنها بر جای میگذارد. بسیاری از این مواد غذایی شامل رنگ دانههایی هستند که مستقیما پس از جویده شدن به مینای دندان میچسپند و در دراز مدت باعث تغییر رنگ دندان ها و نیاز به بلیچینگ دندان میشوند.
برخی از فاکتورهایی که در تغییر رنگ دندان ها تاثیرگذار هستند و میتوان با بلیچینگ آن ها را برطرف کرد عبارتند از:
خوراکیها و نوشیدنیها
برخی از مواد غذایی و نوشیدنی ها ذاتا موجب تغییر رنگ دندان ها میشوند. قهوه و شراب نمونه های بارز این نوشیدنی ها هستند که استفاده بیش از حد از آنها باعث ایجاد لکههای عمیق روی دندان شود و شما نیاز به بلچینگ دندان داشته باشید.

استعمال دخانیات
تنباکو و تمام مشتقاتش حاوی دو ماده خطرناک و سمی قطران و نیکوتین هستند که مستقیما می توانند باعث تغییر رنگ دندان ها شوند و برطرف شدن این لکه ها فقط با بلیچ دندان امکان پذیر است.
ارتباط افزایش سن و نیاز به بلیچ دندان
با گذشت زمان و به صورت کاملا طبیعی مینای دندان تحلیل میرود. و کم کم لایه زیرین آن که به عاج مشهور است خودش را نشان میدهد. این لایه تقریبا زرد رنگ است و روشهای خانگی نمیتواند به برطرف شدن آن کمک کند و نیاز به یک بلیچ دندان در مطب میباشد.
بروز آبسه و آفت دهان
به دنبال بروز آسیب ناشی از آبسه ها، کیست ها و آفت های دهان مینای دندان نیز ممکن است آسیب ببیند و لایه زیرینش خود را نشان دهد.
مصرف برخی داروها
برخی از آنتی بیوتیک ها و حتی آنتی هیستامین ها میتوانند موجب تغییر رنگ دندان ها شوند. که در صورت مشاهده تغییر رنگ و اقدامات سریع، هم میتوانید از درمان های خانگی برای سفید شدن دندان استفاده کنید و هم از روش بلیچینگ دندان.
هزینه بلیچینگ دندان ۱۴۰۲ به صورت تقریبی چقدر است؟
کاملاً عادی است که هزینه بلیچینگ هم مانند سایر خدمات دندانپزشکی، هر ساله با توجه به افزایش تورم، مقداری افزایش یابد. متاسفانه دلیل دیگری هم برای افزایش هزینه سفید کردن دندان وجود دارد که آن هزینه مواد سفید کننده دندان خارجی و نوسانات قیمت دلار است. بر اساس نوع روشی که برای سفید کردن دندان ها بکار برده میشود هزینه بلیچینگ دندان متفاوت است. به طور کلی قیمت این کار برای آفیس بلیچینگ یا سفید کردن دندان ها در مطب دندانپزشک حدود ۳،۵۰۰،۰۰۰ میلیون تومان است. قیمت بلیچینگ دندان در خانه و با کمک محصولات سفید کننده نیز چیزی از ۳،۰۰۰،۰۰۰ تومان است.
سخن پایانی
شما در این مقاله با بلیچینگ دندان آشنا شدید. همچنین از انواع روشها و نحوه ی انجام آنها آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.
سوالات متداول
تا به حال عوارض وآسیبی از انجام بلیچینگ دندان شنیده نشده، مگر در افرادی که به طور افراطی و چندین بار در سال از این روش استفاده کرده باشند که در این صورت دندان هایشان دچار حساسیت می شود. به این علت که در روش بلیچینگ فقط رنگ دانه های روی دندان های شما را پاک می کند، هیچ آسیبی به مینای دندان نمی رساند.
نه تنها در روش بلیچینگ بلکه در تمامی روش های سفید کردن دندان به علت استفاده از سفید کننده های شیمیایی ممکن است این مواد بر روی سلامتیه شیر مادر تاثیر بگذارد، پس توصیه می شود از انجام این روش ها در دوران بارداری بپرهیزید.