دندانپزشکی کودکان

اهمیت نگهداری از دندان های شیری کودکان

امروزه دندانپزشکی در حوزه‌ی کودکان گسترش چشم‌گیری داشته است. دندانپزشکی کودکان با ارائه‌ی خدمات مراقبتی و درمانی مختلفی چون فیشور سیلانت دندان، فلوراید تراپی، فضا نگهدار و … به حفظ سلامت دندان فرزند دلبند شما در آینده کمک بسیاری می‌کند. بهتر است که حتی پیش از تولد فرزندتان، لیستی از برترین دندانزشکان متخصص کودکان را برای خود آماده کنید. مجله‌ی آموزشی سلامت دندان با تهیه‌ی محتوای ” معرفی 12 متخصص برتر دندانپزشک کودکان ” این کار را برای شما بسیار آسان کرده است. همچنین اگر مایلید از آخرین تعرفه‌های دندانپزشکی کودکان در سال 1401 باخبر شوید، مقاله‌ی ” هزینه درمان‌های دندانپزشکی کودکان در سال 1401 چقدر است؟ ” را دنبال نمائید. با این اوصاف به سراغ دندان های شیری می‌رویم.

دندان های شیری از ماه ششم نوزادی شروع به رشد می کنند. تا ۳ سالگی رویش آن‌ها ادامه دارد. این دندان ها در رشد و تغذیه کودک نقش بسیار مهمی را ایفا می کنند. بنابراین نگهداری و مراقبت از آن ها به اندازه دندان های دائمی اهمیت دارد. دندان های شیری در سن ۶ سالگی شروع به لق شدن و ریختن کرده و پس از آن دندان های دائمی شروع به رویش می کنند. از دوره ۶ ماهگی تا ۶ سالگی دندان های مخلوط در دهان کودک قرار دارند. یعنی هم دندان های شیری و هم دندان های دائمی. عدم مراقبت از دندان های شیری کودک باعث بروز مشکلات فکی و دندانی در او خواهد شد.


فهرست مطالب:


اهمیت دندان های شیری

بسیاری از مردم تصور می‌کنند که وجود دندان شیری فقط به‌دلیل تمرینی برای دندان‌داشتن است. درنتیجه، اگر یکی از این دندان‌ها دچار پوسیدگی شود، چندان به آن توجه نمی‌کنند و از دندانپزشک می‌خواهند تا آن را بکشد. بیشتر بدانید: عکس پانسمان دندان

درهر‌حال دندان های شیری افتادنی‌اند؛ اما باید بدانید دندان های شیری صرف‌نظر از جویدن غذا، کارکردهای بسیار مهمی برای کودکان دارند. اگر دندان شیری کودکی بسیار زودتر از موعد از بین برود، دندان دائمی او ممکن است کاملا در جای خود رشد نکند و در بزرگسالی، دندان‌های نامرتبی داشته باشد.

دندان های شیری در رشد گفتاری کودکان نیز نقش مهمی دارند. برخی از واژه‌ها با به‌کارگیری دندان‌ و زبان و لب‌ها ادا می‌شوند. برای نمونه، ادای حرف دال در واژه‌ی دندان، با تماس نوک زبان به دندان‌های ردیف جلو و بالا، ادا می‌شود. وقتی کودکان یاد می‌گیرند حرف بزنند، توانایی آنها در تلفظ درست واژه‌ها بسیار مهم است. درنتیجه، اگر دندان‌ها سر جای خود نباشند، مسلما گفتن عبارتی مانند «سه سیر سرشیر، سه شیشه شیر» دشوار می‌شود. هزینه ارتودنسی چقدر است؟

چرا دندان های شیری نیازمند ترمیم هستند؟

اگر بخواهیم به لزوم ترمیم دندان های شیری پی ببریم کافی است به اهمیت دندان های اولیه باز نگاهی بی اندازیم. همانطور که گفتیم این دندانها در توسعه و شکل گیری فک و دهان نقش به سزای دارند.

ترمیم دندان شیری

افرادی با دندان های شیری پوسیده می توانند مشکلات جدی در فک و دندان های دائمی خود در آینده داشته باشند. پس با توجه به اهمیت دندان شیری می توان دلایل ترمیم دندان شیری را به ترتیب زیل بازگو کنیم. آیا میدانید فضانگهدار چیست؟

  1. پر کردن دندان کودکان از گسترش عفونت جلوگیری می‌کند.
  2. لبخند و حالت دندان‌های کودکتان بر اعتماد بنفس او تاثیرگذار است.
  3. دندانهای اولیه الگویی برای رویش دندان‌های دائمی هستند. در صورت افتادن یا کشیدن آنها بخاطرپوسیدگی، دندان‌های دائمی ممکن است در جای نامناسبی رشد کنند.
  4. این دندان‌های  با آسان کردن کار جویدن، در تغذیه مناسب کودک نقش دارند.
  5. این دندان‌های  به کودک کمک می‌کنند تا بهتر صحبت کند.
  6. دندان‌های اولیه پوسیده می‌توانند بر رشد دندان‌های دائمی تاثیر گذار باشند.
  7. عدم درمان پوسیدگی دندان‌ها می‌تواند منجر به دنداندرد شدید کودکان و شاید ایجاد آبسه دندان گردد.

دندان‌ شیری کودکان ریشه دارد

ریشه دندان‌ شیری در دوران جنینی به عنوان بخشی از آناتومی دندان شکل می‌گیرد. دندان‌ها و ریشه‌هایی که آن‌ها را به استخوان محکم می‌کنند، در زیر لثه‌های کودک قرار دارند. در نخسین سال تولد سطح دندان‌ها نمایان می‌شود و به مرور زمان رشد می‌کنند. به گفته انجمن دندان پزشکی آمریکا جوانه اولین دندان کودک در شش ماهگی نمایان می‌شود.

حتی اگر دندان‌های شیری کودک ریشه‌های محکمی داشته باشند، افتادن آن‌ها در سن شش یا هفت سالگی حتمی و طبیعی است. به مرور زمان دندان‌های دائمی جای دندان‌های شیری را پر می‌کنند. با افتادن دندان‌های شیری هیچ نشانه‌ای از عدم رعایت بهداشت دهان و دندان یا پوسیدگی به چشم نمی‌خورد اما دهان برای رشد دندان‌های دائمی آماده می‌شود. این موضوع که افتادن دندان‌های شیری چقدر به طول می‌انجامد به سرعت تحلیل رفتن ریشه‌های آنها و تشکیل ریشه‌های جدید بستگی دارد. به محض اینکه دندان‌های دائمی کودک جوانه بزنند ریشه‌های جدید رشد می‌کنند و به استخوان تبدیل می‌شوند. درباره روکش دندان آسیاب بیشتر بخوانید.

گام به گام تا کشیدن دندان شیری لق شده

اگر احساس می کنید که دندان های لق کودکتان آماده است تا بیفتد ، در اینجا چند قدم ساده برای دنبال کردن این کار وجود دارد که روند خارج کردن دندان لق بدون درد و یا حتی یک تجربه سرگرم کننده برای کودک خود را انجام دهید. با کمی راهنمایی، کودک می تواند این کار را خودش انجام دهد! با انواع کامپوزیت های دندانی آشنا شوید.

لق شدن دندان شیری

دست هایتان را به طور کامل بشویید؛ عاقلانه است که کودکان دستان خود را به خوبی بشویند تا آن ها بتوانند در این فرآیند دست داشته باشند. لمس کنید دندان لق چگونه است، ممکن است به حرکت آرام و جلو و عقب کشیدن نیاز داشته باشد. از گاز پانسمان تمیز یا پنبه برای اعمال فشار استفاده کنید کودک می تواند در این مورد نیز کمک کند. خونریزی در عرض چند دقیقه باید متوقف شود. پودر سندبلاست چیست؟

نکته بعدی بررسی این ناحیه است تا اطمینان حاصل شود که هیچ گونه دندان شیری در ریشه دندان وجود ندارد. در غیر این صورت موضع باید تمیز شود و برای تاج دائمی دندان آماده شود اگر به یک قطعه یا چیزی که درست به نظر نمی رسد، توجه کنید، فورا با دندان پزشک مشورت کنید تا از مشکلات بیشتر دوری کنید.

برای خاطره سازی آن برای کودک می توانید دندان را دفن کنید یا آن را زیر بالش قرار دهید. به بررسی چند روزه آن ادامه دهید تا مطمئن شوید که به درستی درمان می شود. اگر نشانه ای از ورم یا قرمزی دیده باشید با دندان پزشک مشورت کنید. وارنیش دندان چیست؟

فرآیند رویش دندان های دائمی

  • روند رویش دندان های دائمی از شش سالگی هر فرد شروع می شود و تا دوازه سالگی ادامه پیدا می کند.
  • در سن دوازده سالگی 28 دندان دائمی در دهان ظاهر شده اند.
  • پس از چند سال وقفه مجددا آرواره ها شاهد ظهور چهار دندان دیگر در خود خواهند شد.
  • در نهایت در سنین 17 الی 23 سالگی هر فرد در دهان خود 32 دندان دارد.

ترتیب رویش دندان های دائمی در فک بالا

7 تا 8 سالگیدندان پیش میانی
8 تا 9 سالگیدندان پیش کناری
11 تا 12 سالگیدندان نیش
10 تا 11 سالگیدندان آسیاب برای اولین بار در دو گوشه
10 تا 12 سالگیدندان آسیاب دوم
6 تا 7 سالگیدندان آسیاب بزرگ اول
12 تا 13 سالگیدندان آسیاب بزرگ دوم
17 تا 23 سالگیدندان آسیاب بزرگ سوم یا  دندان عقل
ترتیب رویش دندان های دائمی

ترتیب رویش دندان های دائمی دندان های فک پایین

6 تا 7 سالگیدندان پیش میانی
7 تا 8 سالگیدندان پیش کناری
9 تا 10 سالگیدندان نیش
10 تا 12 سالگیآسیاب کوچک اول
11 تا 12 سالگیآسیاب کوچک دوم
6 تا 7 سالگیآسیاب بزرگ اول
11 تا 13 سالگیآسیاب بزرگ دوم
17 تا 23 سالگیآسیاب بزرگ سوم یا دندان عقل

مراقبت های مهم از دندان های شیری

آکادمی پزشکی اطفال آمریکا روش‌ها و توصیه‌هایی را برای پیشگیری از پوسیدگی دندان‌ها و ریشه‌های آنها در کودکان مطرح کرده است:

  • اجازه ندهید که کودک هنگام خواب شیر یا نوشیدنی‌های شیرین بنوشد.
  • به کودک کمک کنید تا به آرامی با مسواک نرم و خمیردندان حاوی فلوراید دندان‌های خود را دوبار در روز مسواک بزند. بیشتر بدانید: کورتاژ لثه
نگهداری از دندان شیری
  • مصرف میان وعده‌ها و نوشیدنی‌های شیرین را محدود کنید؛ چراکه تغذیه‌کننده باکتری‌های موجود در پلاک دندان هستند.
  • تنها در وعده‌های غذایی نوشیدنی مصرف و پس از هر وعده مسواک بزنید.
  • پیش از یک سالگی به دندان پزشک مراجعه کنید. دندان پزشک با معاینه دندان‌های کودک، شما را از رشد و مراقبت صحیح دندان‌ها او مطمئن می‌سازد. آیا بلیچ دندون چگونه است؟

سخن پایانی

در این محتوا درباره دندان شیری کودکان و اهمیت آن خواندیم. اگر پس از مطالعه این مقاله هم‌چنان از خود می‌پرسید که آیا دندان شیری هم عصب دارد؟ پاسخ یک بله قطعی‌ست! دندان‌های شیری دارای تمام اجزای دندان دائم هستند. دندان شیری همانند تمام دندان‌ها دارای دو قسمت تاج و ریشه می‌باشند که شامل مینا، عاج و بافت پالپی است که اصطلاحاً عصب دندان نامیده می‌شود. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.

سوالات متداول

 اولین دندان دائمی کی در می‌آید؟

به طور معمول اولین دندان دائمی  در 6 یا 7  سالگی رویش می کند. این در حالی است که در محل رویش این دندان قبلا دندانی وجود نداشته است. به همین خاطر است که والدین اغلب این دندان را با دندان های شیری اشتباه گرفته و از آن مراقبت لازم را به عمل نمی آورند. این دندان دائمی در شکل ظاهری صورت و زیبایی لبخند تاثیر بسزایی دارد و سلامت آن وابسته به سلامت دیگر دندان ها می باشد.

ویژگی بارز دندان های دائمی چیست؟

دندان های دائمی به طور معمول کمی تیره تر و همیشه بزرگتر از دندان های شیری کودک می باشند. برخی از دندان های دائمی به طور مستقیم جایگزین دندان های شیری می شوند. برخی دیگر در جایی رویش می کنند که قبلا در آنجا دندانی وجود نداشته است.

بهترین سن ارتودنسی دندان چه سنی است؟

با توجه به حضور همه دندان ها در این مقطع سنی (10 تا 12)، همه این عوامل باعث شده است که این زمان دوره طلایی ارتودنسی دندان نامیده  شود. (شما در این دوره میتوانید درمان ارتودنسی دو مرحله ای را آغاز کنید.)

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا