اولین بار بوون (R Bowen) در سال ۱۹۶۲ ماده ترمیمی پلیمری را ایجاد کرد که با ذرات سیلیکا بعنوان فیلر تقویت شده بود. این ماده کامپوزیت نام گرفت. کامپوزیت ترکیبی از حداقل ۲ ماده مختلف با ویژگی های یکسان یا بهتر نسبت به تک تک اجزای سازنده آن است. در استفاده از کامپوزیت های دندانی گزینه های متعددی در دسترس شما خواهد بود. هر یک از انواع کامپوزیت دندان دارای ویژگی های خاص خود است و با دیگری تفاوت هایی دارد. پیش از انتخاب نوع مناسب کامپوزیت آنچه بر کیفیت درمان بیشتر موثر است، مهارت و تجربهی دندانپزشک متخصص در انجام درمان میباشد. برای اینکه کامپوزیت خود را در بهترین حالت به انجام برسانید بهتر است دو محتوای زیر را که برای دسترسی ساده و اطلاعات بیشتر شما تدوین شده دنبال کنید:
کامپوزیت ها در خواص بیولوژیکی، عملکردی و زیبایی ساختار دندان تفاوت دارند. در حال حاضر برندهای مختلفی برای کامپوزیت دندانها وجود دارد. همچنین انواع کامپوزیت دندان شامل کامپوزیت های روکش دندان، کامپوزیت ماکروفیلی، کامپوزیت میکروفیل، کامپوزیت هیبریدی، میکرو هیبرید و نانو هیبرید است که در ادامه با آنها بیشتر آشنا خواهیم شد. تا پایان همراه ما باشید.
فهرست مطالب
- کامپوزیت دندان چیست؟
- مواد تشکیل دهندهی کامپوزیت دندان چیست؟
- تفاوت کامپوزیت و آلیاژ چیست؟
- بررسی انواع کامپوزیت
- معرفی انواع کامپوزیت دندانپزشکی
- آشنایی با انواع مدل های کامپوزیت دندان
- بررسی انواع کامپوزیت های دندانی
- آشنایی با رنگ های کامپوزیت دندان
- معرفی انواع رنگ کامپوزیت سارمکو
- بهترین برندهای کامپوزیت دندان کدام است؟
- کاربرد انواع کامپوزیت در دندانپزشکی برای ترمیم دندان چیست؟
- ونیر دندان چیست؟
- کامپوزیت ونیر دندان چیست؟
- انواع کامپوزیت ونیر
- معرفی انواع کامپوزیت های زیبایی
- ویژگی های کلیدی انواع کامپوزیت های زیبایی
- سخن پایانی و سوالات متداول
کامپوزیت دندان چیست؟
کامپوزیت دندان در واقع مادهای بر پایهی رزین است که از ترکیب ماتریس پلیمری، شیشه و مواد معدنی ساخته میشوند. این مادهی معدنی، که در ماتریس پلیمری یا رزینی حل شده است، به طرز قابل توجهی خواص مکانیکی کامپوزیتها را افزایش میدهد. کامپوزیتهای رزینی در دندانپزشکی بسیار پرکاربرد هستند. (لوازم دندانپزشکی)
پر کردن دندان پوسیده و حفرههای دندانی یکی از موارد استفادهی کامپوزیت در مطبهای دندانپزشکی است. رنگ مواد کامپوزیت تقریباً با دندان طبیعی یکسان است؛ بطوری که تشخیص دندانی که با کامپوزیت ترمیم شده از دندان طبیعی دشوار بنظر میرسد. به دلیل کاربردهای پرشمار کامپوزیت و تاثیر آن در زیبایی دندان، این ماده در حال حذف تدریجی ترمیمهای آمالگام از علم دندانپزشکیست.
مواد تشکیل دهندهی کامپوزیت دندان چیست؟
کامپوزیت همان طور که از نام آن پیداست ترکیبی از مواد مختلف است. کامپوزیت دندان از ماتریکس الیگومر بر پایه رزین مانند بیسفنول ای گلایسیدیل متاکریلات (BISGMA، اورتان دی متاکریلات (UDMA)) یا پلی سرام نیمه متبلور (PEX) و پر کننده های غیر آلی مانند دی اکسید سیلیکون (سیلیس) ساخته شده است.
به طور کلی، یک ماده کامپوزیت از اجزای زیر تشکیل میشود:
تقویتکننده
تنوع تقویت کننده ها زیاد است و هر کدام نیز کاربردهای خاصی دارند. الیاف ها رایج ترین مواد تقویت کننده هستند که بر ویژگیهای مکانیکی مواد کامپوزیتی اثر گذار می باشند. دلیل این تأثیر گذاری، نسبت بالای طول به قطر الیاف می باشد که باعث ایجاد تنش برشی موثر شده و همچنین قابلیت پردازش و ساخت و ساز قطعات کامپوزیت به شکل های مختلف را ارتقا می دهد. از مهم ترین الیاف کامپوزیتی می توان شیشه، کربن و آرامید را نام برد.
ماتریس (زمینه)
ماتریسها به عنوان فاز پیوسته، یک متصل کننده برای تقویت کننده ها هستند. تقویت کننده ها، مانع از حرکت الیاف میشوند و کامپوزیت را در برابر آسیب های محیطی و فیزیکی مقاوم میسازند. ماتریس ها در یک موقعیت قرار میگیرند و تقویت کننده ها را ثابت نگه می دارند. (افتادن پانسمان دندان)
فاز میانی
لایه ای فشرده شده از ماتریس که در سطح تقویت کننده تشکیل می گردد، فاز میانی نام دارد که یک رابط میان ماتریکس و تقویت کنند است.
تفاوت کامپوزیت و آلیاژ چیست؟
آلیاژ و کامپوزیت شباهت ها و تفاوت های زیادی با یکدیگر دارند؛ اما امروزه با پیشرفت تکنولوژی، کامپوزیت ها از محبوبیت بالاتری برخوردارند. در ادامه به برخی از تفاوت های این دو محصول اشاره می کنیم.
- برای تولید آلیاژها فقط از فلزات استفاده می شود در حالی که در ساخت کامپوزیت از عناصر غیر فلز نیز استفاده می کنند.
- برای جدا کردن مصالح کامپوزیت از روش فیزیکی اما برای جداسازی آلیاژ از روش شیمیایی استفاده می شود.
- کامپوزیتها فقط در دسته محصولات نا همگن قرار می گیرند.
- معمولا کامپوزیت ها نارسانا هستند یا رسانایی کمی دارند؛ اما آلیاژ ها ضریب انتقال الکتریسته بالایی دارند.
- آلیاژها دماهای ذوب مختلفی دارند در حالی که کامپوزیتها در نقاط معینی به جوش و ذوب می رسند.
بررسی انواع کامپوزیت
با توجه به نوع ماتریس، کامپوزیت ها عمدتا در چهار گروه جای می گیرند:
- کامپوزیت های با زمینه فلزی (MMC): این نوع کامپوزیت دارای زمینه فلزی می باشد که به شدت مقاومت را بالا می برد. در این نوع کامپوزیت از فلزاتی مانند آلومنیوم و الیافی مانند کربن، کاربید، سیلیکون و غیره استفاده می شود.
- کامپوزیت های زمینه سرامیکی (CMC): این سرامیک ها بهتر از سرامیک های معمولی هستند زیرا در برابر شوک حرارتی و شکستگی مقاومند.
- کامپوزیت های چوب پلاستیک (WPC ): این نوع کامپوزیت با الیاف چوب یا ترموپلاستیک های بازیافتی و پس مانده های کشاورزی ساخته می شود که بسیار با محیط زیست سازگار است. کامپوزیت چوب پلاستیک بسیار سبک بوده و از مقاومت بالایی برخوردار است.
- کامپوزیت های زمینه پلیمری (PMCs): این نوع از کامپوزیت در مقایسه با سایر کامپوزیت ها از محبوبیت بالایی برخوردار است زیرا خواص مکانیکی مناسبی دارد. کامپوزیت های زمینه پلیمری با تقویت کننده هایی از جنس بور، کربن و گرافیت و زمینه آن ها نیز از مواد گرما نرم، اپوکسی و مواد گرما سخت تولید می شود.
- کامپوزیت های کربن/کربن (CCs): تقویت کنندهای کامپوزیت های کربنی، شامل فیبرهای سه بعدی کربن هستند. به همین خاطر این نوع کامپوزیت، در دمای بسیار بالا و تحت شوک حرارتی، مقاومت زیادی دارد. از کاربردهای کامپوزیت های کربنی می توان به استفاده از آن ها در صنایع موشکی و نظامی اشاره کرد.
معرفی انواع کامپوزیت دندانپزشکی
کامپوزیتها را میتوان از نظر اندازه، نوع مواد بهکار رفته و نحوهی فعالسازی طبقه بندی کرد. از نظر نحوهی فعالسازی فرایند پلیمریزاسیون، کامپوزیتهای دندانی در دو دسته طبقهبندی میشوند:
- کامپوزیتهای سلف کیور: این نوع کامپوزیتها به صورت ۲ خمیر جداگانه عرضه میشوند. برای استفاده از این کامپوزیت نیاز است که این دو خمیر با یکدیگر ترکیب شوند. فرایند پلیمریزاسیون در این نوع کامپوزیت بصورت شیمیایی فعال میشود.
- کامپوزیتهای لایت کیور: فرایند فعال سازی پلیمریزاسیون در این نوع کامپوزیت توسط یک منبع نور صورت میگیرد. این کامپوزیتها تنها بهشکل یک خمیر ارائه میشوند.
آشنایی با انواع مدل های کامپوزیت دندان
تکنیکها و متریالهای مختلف موجب شدهاست تا در حالت حاضر ما انواع کامپوزیت دندان را داشته باشیم که هر یک کاربرد ویژهای دارد و برای هر دندانی مناسب نیست. دندانپزشک بر اساس نوع دندانها، شرایط فرد و تعداد دندانهایی که نیاز به روکشهای کامپوزیتی دارند، بهترین نوع کامپوزیت دندان را برای افراد انتخاب میکند. (هزینه ارتودنسی دندان چقدر است)
انواع کامپوزیتهای دندانی شامل موارد زیر میشود:
- روکشهای سرامیکی یا پرسلن
- رزین کامپوزیتها که خود شامل موارد زیر میشود:
- ماکروفیل ها
- میکروفیل ها
- هیبریدها شامل:
- نانو هیبریدها
- میکرو هیبریدها
- هیبریدهای معمولی
- کامپوزیت ips
دستهبندی دیگر، دستهبندی کامپوزیتها بر اساس محل استفاده و نوع آنها است. انواع کامپوزیتهای خلفی، کامپوزیتهای قدامی، ونیر کامپوزیت مایع و غیره در این دستهبندی قرار میگیرند. علاوه بر این، آنها را بر اساس برند سازنده هم دستهبندی میکنند. سارماکو شناختهشدهترین برند کامپوزیت است که یک محصول سوییسی است. تمام این کامپوزیتها برای اهداف مختلف مورداستفاده قرار میگیرند. در نهایت تمام آنها برای زیبایی دندان با کامپوزیت و رفع مشکلات مختلف مدنظرند. در ادامه برخی از این انواع کامپوزیت دندان را بیشتر بررسی میکنیم.
۱. روکشهای سرامیکی یا پرسلن
پرسلن ها نوعی مواد سخت سرامیکی بهخصوص هستند که از آنها برای ترمیم دندانها و افزایش زیبایی آنها استفاده میشود. برای استفاده از این تکنیک نیاز به قالبگیریهای تخصصی و اندازهگیریهای کامپیوتری است. تمام قالبها بهصورت اختصاصی برای مراجعهکننده ساخته میشوند. بیشتر کاربرد این روکشهای پرسلن برای ترمیم دندانهای قدامی و خلفی و رفع مشکلات جدیتر دندانها است.
۲. رزین کامپوزیت
با توسعه ترکیبات رزینهای اکریلیکی، این ترکیبات با ذرات معدنی تغییرشکلیافته و با پایه پلیمرهای رزینی، مبنایی برای ترمیمهای دندانی شدند. این دسته از مواد را بهصورت کلی با نام رزینهای کامپوزیتی میشناسند. آنها یک ترکیب پرکننده معدنی و یکپایه رزینی دارند که باید باقدرت بالا و خواص فیزیکی مناسب به دندانها باند شوند.
آنها را معمولا بر اساس اندازه، مقدار و ترکیب پرکننده معدنی طبقهبندی میکنند. نوع اولیه این کامپوزیتها را با نام کامپوزیت معمولی میشناسند. انواع دیگر آنها شامل کامپوزیتهای میکروفیل، کامپوزیتهای ماکروفیل، کامپوزیتهای هیبریدی و نانو هیبرید میشوند. علاوه بر این، آنها را بسته به ویژگیهای جابهجایی که دارند به انواع کامپوزیتهای روان و بستهبندی هم طبقهبندی میکنند. متریال مورداستفاده در ساخت هر یک از این کامپوزیتها متفاوت است و اندازههای متنوعی دارند. برخی از آنها ذرات ریزتری دارند. دوام و نحوه ااستفاده از آنها هم با هم متفاوت است.
۳. کامپوزیتهای ips
دسته دیگر انواع کامپوزیتهای مورداستفاده در دندانپزشکی، کامپوزیتهای ips هستند. این نوع کامپوزیتها را بهعنوان جدیدترین نمونههای مورداستفاده در لیست خدمات دندانپزشکی در نظر میگیرند. آنها دوام و استحکام بسیار بالاتری دارند و به دلیل ماهیت و ساختاری که دارند، در مقایسه با سایر نمونههای کامپوزیت دندان قبلی بیشتر با لثهها سازگارند. ازاینرو بروز مشکلاتی مانند عفونت لثه یا مشکلات ناشی از آن کمتر در این نمونه کامپوزیتهای دندانی دیده میشود. (عکس فضا نگهدارنده دندان)
در روش کامپوزیت در واقع دندانپزشک یک دندان جدید از متریال خام برای شما میسازد. به این خاطر دقت، مهارت و ظرافت کار دندانپزشک تأثیر بسیار زیادی در نتیجه نهایی کار دارد، پس باید در انتخاب دندانپزشک برای انجام کامپوزیت دقت زیادی داشته باشید. در دکترتو میتوانید با بهترین متخصصین دندانپزشک آشنا شوید، بهصورت تلفنی یا آنلاین با آنها مشورت کنید، نظرات مردم در مورد روش درمان و نتیجه کار را بخوانید، و بعد از تصمیمگیری برای دریافت نوبت ویزیت حضوری اقدام کنید.
بررسی انواع کامپوزیت های دندانی
امروزه کامپوزیتهای دندانی معمولاً در کلینیکهای دندانپزشکی مورد استفاده قرار میگیرند که عمدتا برای ترمیم زیبایی دندانهای قدامی (جلویی) و همچنین برای پر کردن دندانهای خلفی (پشتی) استفاده میشوند. به منظور انطباق با نیازهای خاص هر بیمار، انواع کامپوزیت دندان با ویژگیها و شیوه استفاده متفاوت در بازار ظاهر شدهاند و گاهی اوقات انتخاب مناسبترین کامپوزیت در بین انواع کامپوزیت دندان برای هر مراجع ممکن است کمی گیجکننده باشد. علاوه بر این، از دیدگاه بالینی، کامپوزیتهای دندانی همچنان در حال پیشرفت هستند و مداوما مدلهای جدیدی در بازار ظاهر میشوند تا با هر نوع درمانی سازگار شوند، که ما را وادار میکند از خود بپرسیم چه نوع کامپوزیتی مناسبتر میباشد؟ شاید شناخت انواع کامپوزیت دندان برایتان جذاب باشد. در ادامه مختصر و مفید قصد داریم تا دستهبندی کاملی از انواع کامپوزیت های دندانی را برایتان بیان کنیم.
انواع کامپوزیت دندان بر اساس اندازهی ذرات آنها
در ادامه کامپوزیت ها را بر اساس اندازهی ذرات آنها طبقه بندی میکنیم. این دسته بندی به کاربرد آن هم جهت میدهد:
1.کامپوزیت ونیر دندان
از کامپوزیت ونیر بیشتر برای ترمیم و زیبایی دندانهای جلویی استفاده می شود. ممکن است فردی از نظر ظاهری دندان های سالم و مرتبی داشته باشد اما برای تغییر رنگ دندان ها می خواهد این روش لبخندی زیبا و جذاب داشته باشد. خرید کامپوزیت یک دندانپزشک ترمیمی و زیبایی با بررسی وضعیت فرد و ویژگی های صورت و دهان ، بهترین گزینه را پیشنهاد می کند.
کامپوزیت ونیر دندان روشی کم هزینه است که دندان ها را نمی تراشند. در گذشته از روکش برای سفید کردن دندان استفاده می شد که نیاز به تراش قسمت زیادی از دندان داشت. اما امروزه با پیشرفت روشهای جدید خصوصاً کامپوزیتهای دندانی دیگر نیازی به تراش دندان نیست و کامپوزیت بر روی دندانهای فرد چسبانده می شود. این روش را گاهی ارتودنسی فوری هم می گویند.
2.کامپوزیت ماکروفیلی یا درشت دانه
این مدل کامپوزیت از چند دهه پیش وارد حوزه پزشکی شده و دارای ذرات 10 تا 15 میکرومتر است.خرید کامپوزیت زیبایی ذرات کامپوزیت ماکروفیلی بزرگتر از انواع دیگر کامپوزیت ها هستند که دوام و مقاومت مواد را افزایش می دهند اما ترمیم را دشوارتر می کنند.
معایب و مزایای کامپوزیتهای درشت دانه یا ماکروفیل
- ذرات بزرگ باعث می شوند کامپوزیت قدرت و استحکام عالی داشته باشد.
- زیبایی آن چندان خوب نیست و پولیش زدن و شکل دهی آن سخت است چون اندازه ذرات بزرگ است و گاهی اوقات به قدری اندازه آن ممکن است بزرگ باشد که با چشم غیر مسلح نیز دیده شود. این باعث می شود ساییدن سطح کامپوزیت باعث شود مثلا جدا شدن یک ذره بزرگ از آن محسوس باشد.
- به دلیل ضعیف بودن قابلیت پولیش این نوع کامپوزیت، امروزه دیگر زیاد از این مواد استفاده نمی شود اما هنوز میتوانید ترمیمهای قدیمی از این نوع ترمیم را ببینید.
3.کامپوزیت میکروفیل یا ریز دانه
کامپوزیت های میکروفیل ذراتی کمتر از 100 نانومتر دارند که این امر پرداخت را بسیار آسان کرده و قطعه ای که توسط میکروفیل تعمیر میشود کاملاً صاف و یکدست است. اما این نوع کامپوزیت دوام و مقاومت کمتری نسبت به کامپوزیت ماکروفیلی دارد.
معایب و مزایای کامپوزیت ریز دانه یا میکروفیل
- به دلیل ریز بودن ذرات، قابلیت پولیش بالایی دارد و از این رو زیبایی نتیجه کار، کاملا مناسب است.
- به دلیل ریز بودن ذرات، استحکام بالایی ندارد و نمیتواند فشارهایی که به دندانهای عقبی وارد می شوند را تحمل کند. چند برند معروف از این نوع کامپوزیت عبارتند از نسخه هایی از هلیومولار (Heliomolar) از آیوکلار ویوادنت (Ivoclar Vivadent) و رِنامل (Renamel) از کازمِدِنت (Cosmedent).
4.کامپوزیت دندان هیبرید، میکرو هیبرید و نانو هیبرید
برخی از ذرات این نوع کامپوزیت ها در محدوده 10 تا 15 میکرومتر و برخی دیگر در محدوده 40 متر هستند. ریز هیبریدها و نانو هیبریدها هر دو در گروه کامپوزیت های هیبرید ،با دامنه ذرات کمتر از 100 نانومتر قرار دارند. از مزایای این نوع کامپوزیت ها می توان به افزایش مقاومت در برابر سایش ، دوام و مقاومت بالا اشاره کرد. اما یکی از معایب آنها این است که به مرور زمان زیبایی خود را از دست می دهند. (سوراخ دندان را با چی پر کنیم)
5.نانو کامپوزیت
نوع دیگر کامپوزیت دندان، نانوکامپوزیت است که برای حل مشکلات در کامپوزیت های ترکیبی استفاده می شود. اندازه ذرات این مدل کامپوزیت 20 نانومتر است و مقاومت خوبی در برابر سایش دارند. نانوکامپوزیت ها نیز به خوبی جلا داده شده اند و کاربردهای مهمی در ترمیم دندان های خلفی دارند.
انواع کامپوزیت دندان براساس قوام آن
کامپوزیت ها را می توان بر اساس میزان تراکمپذیری آنها به دو دسته کلی تقسیم نمود:
1- کامپوزیتهای قابل تراکم (Packable Composite )
کامپوزیتهای قابل تراکم همانطور که از نامشان مشخص است قابلیت فشرده شدن دارند. این کامپوزیتها از استحکام مناسبی برخوردارند و معمولا در حفرات دندانهای خلفی استفاده میشوند. بخصوص زمانی که دیوارهی بین دو دندان در اثر پوسیدگی شکسته و از بین رفته، به کمک این کامپوزیتها میتوان تماسی قوی را با دندان مجاور ایجاد کرد.
2- کامپوزیتهای سیال (Flowable Composite )
کامپوزیتهای سیال در اصل با قابلیت انطباق عالی و سیالیت آن شناخته میشوند. کامپوزیتهای سیال در موارد زیر کاربرد دارند:
- به منظور مادهی سیلنت برای پیشگیری از ایجاد پوسیدگی در شیارهای دندانهای خلفی و یا ترمیم این شیارها پس از ایجاد پوسیدگی که به علت قابلیت سیالیت و نفوذ به داخل شیارهای دندانی این امکان را ایجاد میکند که برداشت بافت دندانی به حدلقل میزان انجام شود.
- این کامپوزیتها مادهای مناسب برای ترمیمهای سرویکال و یا طوق دندانها هستند.
- در حفرات دندانی که وسعت و عمق اندکی دارند و در اثر تراشیدن پوسیدگیهای سطحی به وجود میآیند، این کامپوزیتها مادهی مناسبی هستند.
انواع کامپوزیت دندان از نظر کاربرد و موارد مصرف
کامپوزیتها در بسیاری از درمانهای دندانپزشکی کاربرد دارند. بر اساس این کاربردها نیز میتوان این مواد را طبقهبندی کرد.
- کامپوزیت قدامی: این کامپوزیتها، همانطور که از نامشان پیداست، بیشتر برای دندانهای جلویی استفاده میشوند. به همین دلیل عملکرد این کامپوزیتها از نظر زیباییشناسی بسیار حائز اهمیت است. از این کامپوزیتها در ترمیمهای کلاس III، IV و V کاربرد دارند؛ در نتیجه انتخاب رنگ آنها نقش چشمگیری در زیبایی دندانها دارد.
رنگهای استاندارد کامپوزیتهای قدامی در ۴ گروه A, B, C, D تقسیم میشوند. این رنگهای خود به زیرگروههای مختلفی همچون A1 , A2 و… تقسیم میشوند. بسیاری از افراد از کامپوزیت قدامی برای اصلاح لبخند و سفیدسازی دندانهای خود استفاده میکنند. انتخاب رنگ کامپوزیت توسط خود شما با مشورت دندانپزشکتان انجام میشود.
- کامپوزیت خلفی: کامپوزیتهای خلفی برای ترمیم دندانهای مولر و پرمولر استفاده میشوند. بدیهی است که درمورد این کامپوزیتها ویژگیهایی همچون استحکام بالا و مقاومت به سایش مهمتر از زیباییشناسی است. این کامپوزیتها باید دوام و استحکام بالایی داشته باشند تا بتوانند فشار ناشی از جویدن غذا را تحمل کنند. کامپوزیتهای خلفی نیز در طیفهای رنگی مختلف ارائه میشوند و درحال حذف کردن ترمیمها و پرکردن دندان با آمالگام از دنیای دندانپزشکی میباشند؛ زیرا این کامپوزیتها هم استحکام دارند و هم، برخلاف آمالگام، با رنگ طبیعی دندان تطبیق پیدا میکنند.
- کامپوزیت سیال: کامپوزیتهای سیال یا مایع، نوعی دیگر از کامپوزیتهای دندانی هستند که کار کردن با آنها راحت است. این کامپوزیتها برای ترمیم حفرهها، منافذ و پوسیدگیهای کوچک به کار میروند.
- کامپوزیت یونیورسال: کامپوزیت یونیورسال یا جهانی نوعی از پرکاربردترین مواد دندانپزشکی است که استحکام کامپوزیتهای خلفی و زیبایی کامپوزیتهای قدامی را با هم ترکیب میکند و شامل طیف وسیعی از رنگها میشود؛ بنابراین این نوع کامپوزیت هم در ترمیم دندانهای خلفی و هم در ترمیم دندانهای قدامی و ترمیمهای زیبایی کاربرد دارد.
انواع کامپوزیت دندان بر اساس روش نصب
فرق انواع کامپوزیت دندان به جز ذرات سازنده، در روش نصب آنهاست. نحوه کامپوزیت دندان با توجه به نظر پزشک و نوع کامپوزیت میتواند مستقیم یا غیرمستقیم باشد که در ادامه با آنها آشنا میشویم. (سندبلاست چیست)
کامپوزیت مستقیم
کامپوزیت دندان مستقیم (Direct composite veneers)، نیازی به قالبگیری و ارسال به لابراتوار ندارد و در یک جلسه تکمیل میشود. در واقع در این روش مواد دندانپزشکی کامپوزیت به صورت مستقیم روی دندانها قرار میگیرد و برای پلیمریزاسیون، نور به صورت دستی ساطع میشود. از این نوع کامپوزیت برای پر کردن حفرههای دندان یا فواصل کوچک بین دندانها استفاده میشود.
کامپوزیت غیر مستقیم
در کامپوزیت دندان غیر مستقیم (Indirect composite veneers)، روکشهای کامپوزیتی بعد از قالبگیری در لابراتوار ساخته میشوند. به همین دلیل طول دوره درمان در این روش طولانیتر است و تا آماده شدن روکشهای اصلی، روکشهای موقت به بیمار داده میشود. این روش برای ترمیم نواقص وسیع و جدیتر کاربرد دارد؛ چرا که از مواد باکیفیتتری در آن استفاده میشود که دوام آنها بالاست. ترمیم تاج دندانها، اصلاح طرح لبخند، روکش دندان و ساخت پلهای دندانی از موارد رایج کاربرد روش غیر مستقیم است.
آشنایی با رنگ های کامپوزیت دندان
کامپوزیت دندان از نوعی ماده پلاستیکی که همرنگ دندان است ساخته شده است. این ماده پلاستیکی دارای رنگ های متنوعی است که دندانپزشک شما بهترین رنگ را با توجه به رنگ پوست شما انتخاب می کند.
فقط به یاد داشته باشید که رنگی که برای کامپوزیت انتخاب می کنید طبیعی است و سفیدتر از دندانهای شما نیست. انواع مختلف رنگ کامپوزیت دندان :
- گروه A مایل به قهوه ای
- گروه B مایل به زرد
- گروه C مایل به خاکستری – زرد
- گروه D مایل به زرد- قرمز
متخصص زیبایی دندان با تشخیص رنگ دندان های طبیعی شما رنگ کامپوزیت شما را تعیین می کند و در نهایت کار با رضایت شما آغاز می شود.
معرفی انواع رنگ کامپوزیت سارمکو
سارمکو( Saremco ) یک شرکت سوئیسی می باشد. به راحتی می توانید محصولاتشان را در بازار ایران پیدا کنید. کیفیت و دوام زیاد، خواص فیزیکی مناسب و پایداری رنگ از جمله ویژگی های مطلوب کامپوزیت های سارمکو است. این برند برای دندانپزشکان هم محبوب است چون استفاده از آن تا حد زیادی آسان است و به خوبی در جای خود قرار می گیرد.
سارمکو همه رنگ های کامپوزیت را دارد
نکته بسیار جالب راجب این برند، تنوع محصولات از لحاظ رنگ بندی است. این شرکت تقریباً تمام طیف رنگی استاندارد ویتا( VITA ) را تولید می کند، به علاوه ی گروهی از رنگ های خاص. به همین دلیل به جای اینکه تنها راجب انواع رنگ کامپوزیت سارمکو صحبت کنیم، بهتر است راجب تمام رنگ های موجود برای کامپوزیت دندان مطالب بیشتری بدانیم.
سیستم رنگ بندی کامپوزیت دندان
برای نامگذاری رنگ های طبیعی و نزدیک به دندان های واقعی، سیستم های مختلفی در جهان وجود دارد. یکی از معروف ترین ها که تا حد زیادی نیاز افراد را پاسخگوست، سیستم 16 رنگه ی ویتا می باشد. این استاندارد نامگذاری رنگ ها توسط یک دندانپزشک ایتالیایی ابداع شده. ویتا در بین محافل صنعتی و علمی کامپوزیت دندان مقبولیت دارد، به همین دلیل اگر رنگ مورد نظرتان طبق این سیستم یافت شد، می توانید به راحتی محصول مخصوص آن را پیدا کنید. (فلوراید دندان)
همان طور که گفتیم در بین انواع رنگ کامپوزیت سارمکو، استاندارد رنگ بندی ویتا مخصوص رنگ های طبیعی دندان است. به علاوه آن برای پوشش طیف رنگ های تزئینی و خاص، یک سری قرارداد دیگر هم وجود دارند. به عنوان مثال احتمالاً راجب رنگ های نام گذاری شده بر مبنای SW را شنیده اید. در ادامه درباره ی هر دو استاندارد صحبت خواهیم کرد.
سیستم رنگ بندی ویتا
قبلاً راجب این مورد توضیحاتی دادیم. گفتنیست تمام این طیف رنگی در بین انواع رنگ کامپوزیت سارمکو حضور دارند. نام گذاری در این استاندارد بر اساس چهار حرف A,B,C و D در زبان انگلیسی انجام می شود. هر حرف هم شماره های 1 تا 4 را می تواند داشته باشد. حروف انگلیسی درونمایه رنگ را طبقه بندی می کنند و اعداد میزان پررنگی هر کدام را. می توانید در تصویر پایین این طبقه بندی را مستقیماً مشاهده کنید.
رنگ های خاص کامپوزیت سارمکو:
مشخصاً برند سارمکو پنج گونه رنگ خاص برای کامپوزیت دندان تولید می کند. این ها عبارت اند از:
- سری انسزال: این سری شامل سه رنگ IA, IB, IT می باشد. رنگ ها به ترتیب مخصوص دندان های شفاف، مایل به آبی و مایل به کهربایی هستند. همان طور که گفتیم این گروه جزو رنگ های خاص قرار می گیرد و کاربرد های مشخص خود را دارد.
- قهوه ای مایل به قرمز: این رنگ هم در موارد خاص وقتی دندان ها رنگ قهوه ای مایل به قرمز دارند، برای طبیعی جلوه کردن کامپوزیت مورد استفاده قرار می گیرد.
- سری سفید برفی: یا نامی که بیشتر با آن می شناسید، SW که مخفف کلمه Snow White است. این طیف رنگی دارای چهار طبقه بندی sw-, sw, sw+, sw++ می باشد. نمونه sw++ دارای سفیدترین رنگ است و تا حدودی حالت غیرطبیعی به دندان ها می دهد.
با اینکه بیشتر نام گذاری های بالا طبق استاندارد هستند، در مورد رنگ های خاص، ممکن است هر شرکتی نامگذاری طبق محصول و بازار خود داشته باشد. در هر صورت مواردی که بالا اشاره کردیم توسط کمپانی سارمکو تولید می شود.
بهترین برندهای کامپوزیت دندان کدام است؟
برای ترمیم دندانها با کامپوزیت یا اصلاح طرح لبخند، مارک یا برند کامپوزیت در نتیجهی نهایی تاثیر زیادی دارد. برندهای مختلفی در بازار جهانی فعالیت دارند که محصولات خودشان را برای چند سال تضمین میکنند. هرچند ترمیم کامپوزیت دندان امکانپذیر است و هرگاه آسیبی به کامپوزیت برسد میتوانید آن را ترمیم کنید، اما بهتر است به سراغ بهترین مارک کامپوزیت دندان بروید تا نگران نتیجه نهایی و دوام کامپوزیتها نباشید. (هزینه جراحی لثه تحلیل رفته)
در زیر لیستی از بهترین برند کامپوزیت دندان را آوردهایم:
- کامپوزیت بیسکو
- کامپوزیت سارمکو
- کامپوزیت Kerr
- کامپوزیت توکویاما
- کامپوزیت گرادیا
- کامپوزیت ایوکلار ویوادنت
- کامپوزیت کاریزما
در نظر داشته باشید که قیمت بهترین نوع کامپوزیت با توجه به برند کامپوزیت تعیین میشود. برندهای آمریکایی نظیر Bisco، SDI، DMG به همراه برندهای دیگری مثل Tokuyama، COLTENE، DMP و… کیفیت فوقالعاده و مقاومت بالایی دارند و قیمت محصولات آنها هم گرانتر است.
کاربرد انواع کامپوزیت در دندانپزشکی برای ترمیم دندان چیست؟
در ادامه کاربردهایی از کامپوزیت دندان در ترمیم دندانهای از دست رفته یا شکسته را بررسی میکنیم:
۱. تاج دندان کامپوزیت
در واقع تاجهای کامپوزیتی به میزان تاجهای طلا، زیرکونیا یا پرسلن ماندگاری ندارند و نیاز به تعویض بیشتر دارند. امکان ساخت پوسته فلزی برای تاجهای کامپوزیت وجود دارد. اما برای ساخت تاج کامپوزیتی کامل شرایط خاصی وجود دارد. معمولا ساخت تاجهای فلزی کامپوزیت برای قسمتی از دندان انجام میشود، به عبارت دیگر این روکشها فقط قسمتهایی از تاج که در معرض دید هستند را پوشش میدهند. اگر مایل به زیبایی بیشتری باشید، امکان پوشاندن تمام طرفهای تاج با کامپوزیت وجود دارد.
کاربردها:
- افرادی که محدودیت بودجه دارند و توانایی خرید تاج گران قیمت را ندارند.
- افرادی که به فلز حساسیت زیادی دارند و نمیتوانند پرسلن کامل را تحمل کنند. (این اتفاق بسیار نادر است)
- گزینهایی موقت برای کسانی که میزان پوسیدگی زیادی دارند.
۲. پلهای دندانی کامپوزیت فلزی
درست مانند تاجها، امکان داشتن پوسته فلزی برای پلهای دندانی کامپوزیت وجود دارد. جایی که کامپوزیت روی آن قرار میگیرد و معمولا به عنوان ونیر قسمتهای در معرض دید استفاده میشوند. ساختار پلهای کامپوزیت فلزی شبیه تاجها است و اغلب در شرایطی که فرد قادر به پرداخت هزینههای بیشتر نیست، مورد استفاده قرار میگیرند. (بلیچینگ چیست)
۳. پلهای کامپوزیتی چسبنده
زمانی از پلهای کامپوزیت چسبنده استفاده میشود که یک دندان (معمولا دندان جلویی) وجود نداشته باشد. در این روش دندانپزشک در مطب یا تکنسین دندانپزشکی از طریق باندینگ دندانهای مصنوعی را به دندانهای مجاور متصل میکنند.
مزیت مهم این روش ساییده نشدن دندانهای مجاور است. در نتیجه دندانهای مجاور آسیب نمیبینند. یعنی هر زمانی که فرد خواست میتواند دندانهای طبیعی خود را داشته باشد. در برخی موارد برای تقویت پل کامپوزیت میتوان از فایبر استفاده کرد. اگرچه پل متصل به رزین از پروتز متحرک بهتر کار میکند اما مانند پل ثابت مقاوم نیست و به میزان ایمپلنت دندان ماندگاری ندارد.
کاربرد:
- عدم وجود استخوان کافی و در نتیجه وارد نشدن ایمپلنت
- زمانی که فرد برای پل دندان طبیعی، ساییده شدن و آسیب دیدن دندانهای مجاور را نپذیرد.
- زمانی که هزینه درمان بسیار زیاد باشد.
۴. اینله
اینله روش ترمیم غیرمستقیم است. در این روش از یک ماده جامد (مثلا طلا، پرسلن یا رزین کامپوزیت) برای پر کردن حفره دندان استفاده میکنند که در جای خود چسبیده میشود. بر خلاف طلا و پرسلن، در این روش کامپوزیت این مواد به شیوه باندینگ در حفره قرار داده میشوند.
اگرچه اینلههای کامپوزیتی به دلیل استفاده از روشهای باندینگ بهتر در جای خود قرار میگیرند اما از نظر مقاومت، ماندگاری و طول عمر از اینلههای طلایی و پرسلن ضعیفتر هستند.
۵. ونیرها
ونیر لایه نازکی از موادی است که برای افزایش زیبایی دندان یا محافظت از سطح دندان در برابر آسیب روی دندان قرار میگیرد. در ساخت ونیر از دو نوع ماده استفاده میشود: پرسلن و کامپوزیت.
ممکن است ونیر کامپوزیتی مستقیما یا غیر مستقیم توسط یک تکنسین دندانپزشکی در آزمایشگاه دندانپزشکی ساخته شود. ونیر کامپوزیت با روش باندینگ در جای خود فیکس میشود. ونیرهای پرسلن در برابر لک شدن و شکسته شدن مقاوم ترند و دارای ماندگاری و زیبایی بیشتری هستند. اگرچه اینلههای کامپوزیتی به دلیل استفاده از روشهای باندینگ بهتر در جای خود قرار میگیرند اما از نظر مقاومت، ماندگاری و طول عمر از اینلههای طلایی و پرسلن ضعیفتر هستند.
ونیر دندان چیست؟
قبل از پرداختن به درمان کامپوزیت ونیر دندان، بهتر است ابتدا با مفهوم ونیر آشنا شویم. ونیر (Dental Veneer) را میتوان به عنوان یک لایه از مواد همرنگ دندان توصیف کرد. این لایه به منظور زیبایی و اصلاح طرح لبخند بر روی سطح دندان ها اعمال میشود. ونیرها در واقع طیف وسیعی از بدشکلی های دندانی را برطرف می کنند و یا آسیب های وارده به سطح خارجی دندان ها را به خوبی اصلاح می کنند.
این ها 2 نوع مختلف ونیر دندانی هستند ….
ونیرها به دو دسته ونیرهای سرامیکی (لمینت) و کامپوزیت ونیر تقسیم می شوند. لمینت شناخته شده ترین نوع ونیر دندانی است و ویژگی های مینای دندان خودمان را تقلید می کند. لمینت کارایی بسیار بالای دارد و به دلیل اینکه تا حد زیادی خصوصیات مینای دندان واقعی ما را تقلید می کنند بسیار مورد توجه هستند. (روکش دندان پلاستیکی)
برای نصب لمینت نیاز است تا به میزان بسیار اندکی مینای دندان تراش بخورد و این تراش مطلقا کم بوده و تنها به اندازه ای هست که لمینت بسیار نازکِ ساخته شده در لابراتوار بدون برجستگی روی دندان نصب شود. ونیر کامپوزیت دندان نیز عنوان دیگری از ونیرها است که در ادامه بیشتر با آن آشنا خواهید شد.
کامپوزیت ونیر دندان چیست؟
ونیر کامپوزیت دندان درمانی بسیار محافظه کارانه، با تراشی بسیار بسیار کم و مقرون به صرفه تر از لمینت دندان است. این در واقع درمانی است که در آن ظاهر دندان های قدامی با کمک لایه های کامپوزیت رزین، بهبود میابد. تقریبا تمام مشکلات دندانی که با لمینت برطرف می شوند، با کامپوزیت ونیر نیز برطرف می شوند. برخی از مشکلاتی که به خوبی با کامپوزیت ونیر برطرف می شوند شامل تغییر رنگ داخلی دندان، فاصله بین دندان ها، تحلیل مینا، کوتاه شدن دندان ها، انواع لکه های دندانی و … می شوند.
کامپوزیت ونیر ها به وسیله رزینی که خاصیت باند یا چسبندگی به بافت دندان دارد، به دندان متصل می شوند. به دلیل این خاصیت باندینگ در زمان اصلاح طرح لبخند با کامپوزیت ونیر یا هرگونه ترمیم با کمک کامپوزیتها، نیاز به برداشت بافت دندان به منظور ایجاد گیر نمیباشد. کامپوزیتها به خاطر طبیعت محافظه کارانه، باند شدن بهتر به بافت دندان و همچنین تامین زیبایی، انقلابی در دندانپزشکی ترمیمی پدید آورده اند.
انواع کامپوزیت ونیر
این ونیرها معمولاً می توانند به دو صورت فول یا پارشیل انجام شوند:
1- بررسی پارسیل ونیرها
در دندانپزشکی محافظه کارانه تلاش ما این است که هر نوع درمان اعم از زیبایی یا ترمیمی را با تمرکز بر حفظ حداکثری بافت و نسج دندان انجام دهیم. این اصل در خصوص نصب ونیر کامپوزیت دندان نیز صادق است. در واقع توصیه می شود اگر دندان های قدامی به صورت جزئی آسیب دیده اند یا نواحی تغییر رنگ یافته کم است، به جای اینکه تمام دندان های قدامی کامپوزیت ونیر شوند، درمان به صورت پارشیل و جزئی انجام شود. به درمانی با این وسعت کم که محافظه کارانه و توصیه شده تر است، اصطلاحاً پارشیل کامپوزیت ونیر گفته می شود.
2- فول ونیر ها
از طرفی فول کامپوزیت ونیر دندان برای ترمیم آسیبهای گسترده یا نواحی تغییر رنگ داخلی که بیشترِ سطوح دندان را در بر گرفته کاربرد دارند. به عبارت سادهتر در ونیر پارسیل هایی مانند کامپوزیت ونیر، تنها قسمتی از دندان با کامپوزیت پوشیده میشود اما در فول ونیر یا ونیر کامل تمام سطح دندان با کامپوزیت پوشیده خواهد شد. در واقع در فول ونیرها، ما تمام دندان های حاظر در طرح لبخند را به منظور ترمیم و زیبایی حداکثری تحت پوشش قرار می دهیم.
زمانی و مهارتی که برای نصب فول کامپوزیت ونیرها صرف می شود قابل توجه است
هنگام در نظر گرفتن فول ونیر به عنوان طرح درمان چندین فاکتور مهم مانند سن بیمار، اکلوژن یا نحوه روی هم قرارگیری دندانها، سلامتی بافتها، موقعیت دندانها، همچنین بهداشت دهان و دندان باید مورد ارزیابی قرار گیرند. در صورت استفاده از فول ونیرها، فراهم آوردن انحناهای فیزیولوژیک مناسب به ویژه در نواحی که ونیرها در تماس با لثه قرار میگیرند، جهت اطمینان از سلامت لثه بسیار اهمیت دارد.
فول ونیرها می توانند درمانی مستقیم یا غیر مستقیم باشند
فول ونیرها میتوانند هم با تکنیک مستقیم و هم غیر مستقیم انجام شوند. در تکنیک مستقیم دندانپزشک با استفاده از کامپوزیتهای زیبایی، ونیرها را بر روی سطح خارجی دندانها شکل میدهد، که البته درمانی است زمان بر که به کار زیادی نیاز دارد. در تکنیک غیر مستقیم، از دندان ها قالبگیری شده و کامپوزیت ونیر به صورت غیرمستقیم در لابراتوار ساخته شده و بر روی دندانها چسبانده میشوند. در افراد با سنین پایین و یا زمانی که تک دندان تغییر رنگ یافته داریم، تکنیک مستقیم انتخاب ارزشمندی میباشد.
معرفی انواع کامپوزیت های زیبایی
کامپوزیت زیبایی یا کامپوزیت ونیر، مادهی نازکی است که برای زیبا سازی و اصلاح طرح لبخند به روی دندانها قرار میگیرد. با استفاده از کامپوزیت، دندانها را سفید میکنند؛ و عیب ها و نواقص آنها را، به خصوص در دندانهای جلو، برطرف میکنند. انواع کامپوزیت زیبایی در برندهای مختلف در فروشگاه الودنتی موجود میباشد که البته بسیاری از آنها به عنوان کامپوزیت ترمیمی نیز، استفاده میشوند.
انواع کامپوزیت زیبایی عبارتند از:
کامپوزیت ونیر سارمکو
این محصول توسط شرکت سوئیسی سارمکو تولید شدهاست؛ که در رنگهای مختلف موجود میباشد. با آنکه کیفیت، کارایی و ماندگاری مشابهی با سایر برندهای کامپوزیت دارد ولی قیمت آن مناسب تر است.
کامپوزیت سارمکو یک برند پیشرو در زمینه کامپوزیت دندان است که به دلیل کیفیت و عملکرد استثنایی خود در صنعت دندانپزشکی شناخته شده است. کامپوزیت سارمکو در طیف گسترده ای از سایه ها و شفافیت ها موجود است و به دندانپزشکان اجازه می دهد تا به ترمیم های بسیار واقعی دست یابد. همچنین دارای رنگ های زیبایی SW++ و +SW و SW و-SW است که طیف رنگی مناسبی برای افرادی که لبخندی سفید و شفاف می خواهند ایجاد می کند .همچنین دارای خواص هندلینگ عالی است و به دندانپزشکان این امکان را می دهد که به راحتی مواد را شکل دهند و به نتایج مطلوب دست یابند. استحکام و دوام بالای آن ،ترمیم های طولانی مدت را تضمین می کند.
کامپوزیت فلو سارمکو ونیر
کامپوزیت فلو دقیقا مانندکامپوزیت ونیر سارمکو است با این تفاوت که مواد کامپوزیت فلو کمی رقیقتر است و برای ترمیمهای کوچکی که شکافهای باریک دارند قابل استفاده است.
کامپوزیت کاریزما دیاموند کولزر
این نوع از کامپوزیت زیبایی یکی از محصولات شرکت Heraeus Kulerz آلمان است که از نانوهیبرید ساخته شده و به همین دلیل ظاهری زیبا و بسیار طبیعی به دندان ها میدهد.
کامپوزیت کاریزما به دلیل کیفیت استثنایی و ویژگی های نوآورانه اش شناخته شده است. این کامپوزیت دارای ترکیبی منحصر به فرد از میکرو فیلرها و نانوفیلر ها است که به درخشندگی آن کمک می کند. کامپوزیت کاریزما با حفظ پولیش بالا، تضمین می کند که ترمیم ها در طول زمان درخشندگی خود را حفظ می کنند. پولیش پذیری فوق العاده آن به دندانپزشکان اجازه می دهد تا ظاهری طبیعی و درخشان داشته باشند. این کامپوزیت با قابلیت های استثنایی خود، انتخابی عالی برای متخصصان دندانپزشکی است که به دنبال نتایج زیبایی قابل توجه و رضایت بیمار هستند.
کامپوزیت IPS
نسل جدیدی از ونیر کامپوزیت هستند و به دلیل این که به این نوع از کامپوزیت ها ذرات سرامیک اضافه شدهاست؛ نوعی از لمینت به حساب میآید. کار کردن با آنها بسیار راحت و در مدت زمان کمی انجام میشود. ضمن این که دوام و ماندگاری بالا و زیبایی خاصی دارد.
کامپوزیت IPS یک شاهکار واقعی در دنیای دندانپزشکی است که به دلیل کیفیت خارق العاده مشهور است. ویژگی برجسته کامپوزیت IPS رنگ خاص آن است. این کامپوزیت دارای رنگ های سفید تر و براق تری نسبت به سایر کامپوزیت ها دارد. فناوری پیشرفته پشت کامپوزیت IPS امکان لایه بندی دقیق را فراهم می کند و متخصصان دندانپزشکی را قادر می سازد تا ظرافت های پیچیده موجود در دندان های طبیعی را بازسازی کنند. نتیجه یک بازسازی است که دارای عمق و سرزندگی عالی است و بیننده را با ظاهر واقعی خود مجذوب خود می کند. علاوه بر این، کامپوزیت دندانی IPS دارای ویژگی های هندلینگ بی عیب و نقص است.
کامپوزیت نانو فیل اپالیس (FGM Opallis)
این کامپوزیت توسط کشور برزیل تولید و عرضه میشود. از نانوهیبرید ساخته شدهاست و ظرافت و ماندگاری بالایی دارد.
کامپوزیت میکروهیبرید سولافیل
این کامپوزیت زیبایی ساخت کشور انگلستان میباشد و کارایی نسبتا خوبی دارد و هزینه ی آن مقرون به صرفه است. ویژگی برجسته کامپوزیت سولافیل استحکام بی نظیر آن است. این کامپوزیت با دقت فرموله شده است تا انعطاف پذیری و دوام استثنایی را از خود نشان دهد و از انتظارات متخصصان دندانپزشکی و بیماران به طور یکسان فراتر رود. کامپوزیت دندانی سولافیل M90 با ترکیب منحصر بفرد خود از پرکننده های با کیفیت بالا و ماتریس رزین پیشرفته، استحکام فوق العادهای را ارائه میکند و تضمین میکند که ترمیم ها می توانند در برابر سختی های عملکرد روزانه دهان مقاومت کنند. کامپوزیت سولافیل علاوه بر استحکام، ویژگی های هندلینگ عالی را ارائه میکند.
کامپوزیت نانو سرامیکی زنیت (ZENIT)
این کامپوزیت نانو هیبریدی و ساخت کشور آلمان میباشد. در برابر سایش مقاومت بالایی دارد و در طول زمان تغییررنگ نخواهد داشت.
کامپوزیت3M:
یکی از ویژگی های برجسته کامپوزیت 3M فناوری نانو پرکننده خاص آن است. این کامپوزیت از فناوری نانو پیشرفته بهره می برد و از ذرات پرکننده ریز استفاده می کند که استحکام، مقاومت در برابر سایش و ظاهر طبیعی آن را افزایش می دهد. فناوری نانو پرکننده در کامپوزیت دندانی 3M امکان تطبیق دقیق سایه را فراهم می کند و از یکپارچگی با دندان های طبیعی بیمار اطمینان می دهد و یک لبخند طبیعی زیبا ایجاد می کند. علاوه بر این، افزایش استحکام و مقاومت در برابر سایش این کامپوزیت به ترمیم های طولانی مدت کمک می کند که می توانند فشار روزانه دهان را تحمل کنند.
کامپوزیت توکویاما:
کامپوزیت توکویاما نامی مشهور در صنعت دندانپزشکی است. این کامپوزیت دارای توانایی منحصر به فردی برای ترکیب یکپارچه با ساختار دندان اطراف است زیرا رنگ بندی کاملی از A1 تا D4 را پوشش داده است. کامپوزیت توکویاما تضمین می کند که ترمیم ها از دندان های طبیعی قابل تشخیص نیستند و لبخندی هماهنگ و زیبا ایجاد می کنند. این ویژگی قابل توجه به دندانپزشکان اجازه می دهد تا به نتایج بسیار زیبایی دست یافته و اعتماد به نفس و رضایت بیمار را افزایش دهند. علاوه بر این، کامپوزیت توکویاما دارای خواص هندلینگ عالی است که امکان قرارگیری دقیق و دستکاری آسان را برای نتایج دقیق فراهم می کند .
ویژگی های کلیدی انواع کامپوزیت های زیبایی
هنگام ارزیابی کامپوزیت های زیبایی دندان چندین ویژگی اساسی را باید در نظر گرفت:
- زیبایی: کامپوزیت های دندان باید با رنگ، شفافیت و بافت دندان های طبیعی مطابقت داشته باشند .رنگ های کامپوزیت باید متنوع باشد و دندانپزشک را قادر سازد تا به یکپارچگی با دندان های بیمار دست یابد.
- دوام: طول عمر برای هر ترمیم دندان بسیار مهم است. کامپوزیت زیبایی دندان ایده آل باید مقاومت بالایی در برابر سایش، شکستگی و تغییر رنگ از خود نشان دهد. همچنین باید رنگ و درخشندگی اولیه خود را در طول زمان حفظ کند.
- استحکام باندینگ: کامپوزیت باید به طور موثر به ساختار دندان بچسبد و ترمیم پایدار و طولانی مدت را تضمین کند. اتصال قوی از نشت حاشیه ای، پوسیدگی ثانویه و شکست ترمیم جلوگیری می کند.
- شکل پذیری مناسب: کامپوزیت های زیبایی دندان باید به راحتی قابل استفاده، دستکاری و شکل دهی در طول عمل ترمیمی باشند. این امکان قرار دادن و کانتورینگ دقیق را فراهم می کند و در نتیجه ترمیم دندان طبیعی به نظر می رسد.
- زیست سازگاری: ماده کامپوزیت باید از نظر بیولوژیکی ایمن و برای بافت های دهان غیر سمی باشد. همچنین نباید هیچ گونه واکنش نا مطلوبی مانند پاسخ های آلرژیک یا تحریک ایجاد کند.
سخن پایانی
شما در این مقاله با انواع کامپوزیت دندان آشنا شدید. همچنین از بهترین برندها و رنگ های آن آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.
سوالات متداول
ماندگاری کامپوزیتهای دنادن بطور متوسط چقدر است؟
دوام و ماندگاری کامپوزیت های دندانی زیاد است اما به مراقبت های لازم نیاز دارد و فرد باید اصول بهداشتی و غذایی را رعایت کند تا عمر کامپوزیت ها به بیش از 10 سال برسد.
کدام کامپوزیت برای چه درمانی مناسب است ؟
در درمانهایی مانند ترمیم یا پرکردن دندان، بیلداپ دندانها و فایبربریج دندان مسلما استحکام کامپوزیت نقش بسیار مهمی در دوام و ماندگاری درمان انجامشده ایفاء میکند. بنابراین کامپوزیتهای نانوفیل و میکروهیبرید کامپوزیتهای انتخابی خواهند بود.
و در درمانهای زیبایی مانند کامپوزیت ونیر و یا بستن فاصله بین دندانها میتوان از کامپوزیتهای میکروفیل و نانوفیل جهت زیبایی بیشتر و در جایی که نیاز است از کامپوزیت میکروهیبرید جهت استحکام بالاتر استفاده کرد.
کدام یک از کامپوزیتها از نر قابلیت پولیش مناسبتر است؟
کامپوزیتهای ریزدانه (میکروفیل) قابلیت پولیش بالایی دارند. کامپوزیتهای هیبریدی نیز قابلیت پولیش شان بالاست اما کامپوزیتهای جدیدتر نانو حتی از هیبریدی ها نیز قابلیت پولیش شان بیشتر است. وقتی کامپوزیت قابلیت پولیش بالایی دارد، درخشندگی و شفافیت خود را به مرور زمان از دست نمی دهد و حفظ می کند.