دانستنی‌های دندانتجهیزات دندانپزشکی

پستانک ارتودنسی چیست؟ + فواید و مضرات پستانک ارتودنسی چیست؟

فک و دهان نوزادان بسیار شکل پذیر است و این موضوع در شکل گیری فک و دندان آن ها در کودکی و بزرگسالی تاثیر فراوانی خواهد داشت. از همین رو تغذیه و نحوه استفاده نوزدان از اهمیت زیادی برخوردار است. پستانک ارتودنسی یکی از ابزار هایی است که برای جلوگیری از به هم ریختگی دندان ها و مشکلات فک نوزاد در آینده طراحی شده و مورد استفاده قرار می گیرد.پستانک‌ارتودنسی شکل خاصی دارند و به گونه ای طراحی شده اند که کمترین آسیب را به ساختارهای فک، دهان و دندان می زنند. اگر با دقت به آن ها نگاه کنید متوجه خواهید شد که تقریبا ساختاری شبیه به نوک سینه مادر دارند. بدون قطع محبوب‌ترین و قابل درک‌ترین وسیله‌ای که می‌تواند هر کودکی را حین گریه کردن آرام کند پستونک باشد. کودکان علاقه زیادی به پستونک دارند و با وجود آن کمتر گریه می‌کنند. علاوه بر این، سرگرمی بسیار خوب و ساده‌ای برای آن‌ها است.

بنابراین والدین باید نحوه آموزش صحیح استفاده از این وسیله کوچک و دوست داشتنی را به فرزند خود یاد دهند. و از تمام معایب و مزایا پستانک (پستونک) ارتودنسی مطلع شوند.


فهرست مطالب


پستانک ارتودنسی چیست؟

پستانک ارتودنسی وسیله ای مشابه نوک سینه های مادر است که در قسمت پایین پهن و در قسمت بالا گرد است. این پستانک ها به گونه ای طراحی می شوند که با فک و کام در حال رشد نوزاد تطابق پیدا کرده و و شکل آن را در بهترین حالت نگه می دارد. سر پستانک‌ارتودنسی در حین مکیدن توسط نوزاد پهن می شود و کاملا سینه مادر را برای کودک تداعی می کند. این نوع پستانک ها فشار وارد شده به لثه ها و دندان های در حال شکل گیری کاهش داده و کنترل می کند و از ایجاد مشکلاتی چون اپن بایت یا اوربایت پیشگیری می کند.

مطالب برگزیده و جذاب
کراس بایت دندان چیست؟ + معرفی روش های درمان کراس بایت

پستانک‌ارتودنسی چه شکلیه

پستانک ارتودنسی در قسمت پایین صاف است و در قسمت بالا گرد طراحی شده است. نوع ساختار آن به‌گونه‎ایی است که با فک و کام دهان نوزاد سازگاری دارد. به همین دلیل فشار اضافی بر روی دندان‎های در حال رشد کودک وارد نشده و در عین حال از لثه‎ها نیز حمایت می‎کند.

پستانک ارتودنسی

مصرف آن از بروز مشکلات دندان و بایت جلوگیری خواهد شد. از جمله مشکلات بایت می‎توان به اپن و اوربایت اشاره کرد. گرچه استفاده از پستانک‎های ارتودنسی در دوران شیرخوارگی توصیه می‎شود، اما همانطور که گفته شد باید در محدوده زمانی خاصی مورد استفاده قرار گیرد.

نحوه قرار دادن پستانک‌ارتودنسی در دهان نوزاد چگونه است؟

پستانک‌ارتودنسی در بالا گرد و در پایین که بر روی زبان نوزاد قرار می‌گیرد، صاف است. این طراحی خاص شباهت زیادی به سینه مادر دارد و باعث می‌شود در هنگام مکیدن پستانک، فشار وارده بر دهان و دندان نوزاد کاهش یابد. این پستانک دارای حفره‌هایی بر روی بدنه اصلی است که باعث گردش هوای بیشتر در اطراف دهان نوزاد می‌شود و از تحریک پوست حساس کودک جلوگیری می‌کند. شکل بادامی و کوچک و نرم آن نیز مکیدن را برای نوزاد بسیار راحت می‌کند.

فرق پستانک ارتودنسی با معمولی چیست؟

مشکل کج شدن دندان و مشکلات بایت از مشکلات اساسی هستند که در اثر مکیدن پستانک‌های معمولی به وجود می‌آیند. پستانک‌ارتودنسی یا ارتودنتیک به منظور پیشگیری از این مشکل ساخته شده است. نوک این پستانک‌ها با ساختار فک نوزادان در حال رشد سازگار است و برخلاف پستانک‌های معمولی اختلالی در رشد فک ایجاد نمی‌کنند.

پستانک ارتودنسی

در واقع ارتودنسی بودن به این معنی است که فک بالا و پایین کودک در زمان مکیدن پستانک در وضعیت صحیحی قرار می‌گیرد. برخلاف پستانک‌های معمولی که همگی سر گرد دارند برخی از پستانک‌های ارتودنسی سری شبیه به نوک سینه مادر دارند و پایین آن پهن و بالای آن گرد است.

مطالب برگزیده و جذاب
دندانپزشک زیبایی کیست و چه کاری انجام می‌دهد؟

ویژگی های پستانک ارتودنسی نوزاد چیست؟

پستانک‌ارتودنسی دارای منفاذ هوا می باشد تا هوا به راحتی از آن عبور کند. این پستانک ها انعطاف پذیر هستند و به راحتی با شکل دهان و فک نوزاد تطابق پیدا می کند و فشاری زیادی به آن ها وارد نمی کند. جنس این نوع پستانک ها اغلب از جنس سیلیکون می باشد که بدون بو و مزه می باشد و نسبت به لاتکس مقاوم تر است. علاوه بر موارد فوق، پستانک های ارتودنسی به هیچ عنوان قطعات ریز و جداشونده ندارند که باعث خفگی نوزاد نشود.

فواید استفاده از پستانک‌ارتودنسی چیست؟

  • مطالعات نشان داده اند که استفاده از پستانک‌ارتودنسی می تواند خطر سندروم مرگ ناگهانی نوزاد را کاهش دهد.
  • پستانک ارتودنسی می تواند موجب تسکین نوزادانی شود که به ریفلاکس یا کولیک مبتلا هستند.
  • نوزادان نارسی که از پستانک ارتودنسی استفاده می کنند ممکن است وزن بیشتری اضافه کنند و زودتر از بیمارستان مرخص شوند.
  • استفاده از پستانک‌ارتودنسی می تواند موجب آرام شدن فرزندتان در موقعیت های پر تنش و دردناک شود.
  • اکثر نوزادان، حتی در مواقعی که گرسنه نیستند، نیاز دارند تا چیزی را بمکند. پستانک ارتودنسی می تواند لذت یک مکیدن غیر غذایی را به نوزاد بدهد.
  • پستانک ها در طول پرواز های هوایی بسیار مفید هستند. مکیدن می تواند فشار دردناکی که در گوش میانی احساس می کنند، را تسکین دهد

عوارض پستانک ارتودنسی چیست؟

  • دادن زودهنگام پستانک‌ارتودنسی به نوزاد می تواند در توانایی وی برای گرفتن سینه یا شیرخوردن تاثیر بگذارد. این می تواند منجر به مشکلات سینه از قبیل دردناکی نوک سینه ها، با ولع خوردن نوزاد، انسداد مجرای شیر و آماس غدد پستان شود.
  • دادن زودهنگام پستانک ارتودنسی می تواند در تامین شیر پستان مادر اختلال ایجاد کند. هر چه قدر نوزاد بیشتر شیر بخورد، بدن مادر را بیشتر به تولید شیر وا می دارد. اگر نوزاد به جای شیر خوردن، مدام در حال مکیدن پستانک باشد، بر میزان تولید شیر در بدن مادر تاثیر منفی خواهد داشت. همچنین ممکن است موجب مشکلات افزایش وزنی در فرزندتان شود.
  • برخی مطالعات نشان داده اند که استفاده از پستانک می تواند احتمال ابتلا به عفونت گوش را افزایش دهد.
  • پستانک ارتودنسی می تواند موجب شود تا کودک زودتر از شیر مادر گرفته شود.
پستانک ارتودنسی
  • مکیدن پستانک می تواند موجب خسته کردن نوزادان خواب آلود و سخت شدن شیر دهی شود.
  • نوزادان کم سن تری که از پستانک استفاده می کنند؛ بیشتر مستعد گریه هنگام افتادن آن می باشند و مادر باید مدام آن را سرجایش برگرداند. نوزادانی که از پستانک استفاده نمی کنند اغلب راه های دیگری برای آرام کردن خود می یابند. راه هایی نظیر مکیدن دست، مشت و انگشتان خود.
  • استفاده بیش از حد از پستانک‌ارتودنسی مانع از شیر خوردن کافی نوزاد در ساعات شیردهی روز می شود. این مشکل موجب می شود تا نوزاد در شب گرسنه تر شده و بیشتر بیدار شود.
  • استفاده طولانی مدت از پستانک می تواند دندان های کودک را دچار مشکل کند و در آینده نیاز به ارتودنسی کودک داشته باشد.
  • کودکان ممکن است به پستانک خود بسیار وابسته شوند و ترک آن در موعد مقرر برایشان بسیار سخت باشد.
مطالب برگزیده و جذاب
دهانشویه ها را بهتر بشناسید

مدیریت استفاده از پستانک‌ارتودنسی

اگر خواستید برای اولین بار پستانک را به نوزادتان دهید باید موارد زیر را در ذهن داشته باشید.

  • بگذارید نوزادتان در این باره تصمیم بگیرد: اگر فرزندتان سریعا پستانک‌ارتودنسی را قبول کرد که هیچ، در غیر این صورت می توانید زمان دیگری امتحان کنید. اما اگر به هیچ وجه پستانک را نگرفت، مجبورش نکنید و به خواسته او احترام بگذارید.
  • پستانک را در بین ساعات شیردهی و زمانی که نوزاد گرسنه نیست به او بدهید.
  • از پستانک ارتودنسی برای به تاخیر انداختن زمان شیردهی یا جایگزینی برای توجه به وی استفاده نکنید. در برخی موارد، کودکتان باید برای شیر خوردن یا آرام شدن صبر کند (مثلا زمانی که در نزدیکی خانه و با فاصله چند دقیقه تا رسیدن هستید) در اینگونه موارد استفاده از پستانک بهترین گزینه است. در غیر اینصورت به هیچ عنوان پستانک را جایگزین شیردهی نکنید.
  • سعی کنید زمان های خواب کودک به وی پستانک دهید ( البته در صورت افتادن پستانک از دهان وی، آن را سر جایش بر نگردانید). هنگامی که کودکتان بهانه گیری می کند، سعی کنید ابتدا با روش های دیگر مانند قلقلک دادن، آواز خوندن و تکان دادن وی را آرام کنید و پستانک ارتودنسی را در آخرین مرحله به او بدهید.

سخن پایانی

شما در این مقاله با پستانک ارتودنسی آشنا شدید. همچنین از فواید و مضرات استفاده از پستانک‎‌ارتودنسی آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

بهترین سن برای شروع استفاده نوزاد از پستانک ارتودنسی چه زمانی است؟

بهترین زمان برای عادت دادن نوزادان به پستانک ارتودنسی بین 6 ماه تا 1 سال پس از تولد نوزاد است، چرا که پیش از این زمان کودک در حال عادت کردن به عمل مکیدن شیر از سینه مادر است و ممکن است مکیدن پستانک باعث گیج شدن نوزاد و ایجاد اختلال در شیر خوردن نوزاد شود.

مطالب برگزیده و جذاب
وارنیش دندان چیست؟ + بررسی مزایا و معایب وارنیش فلوراید دندان کودکان و بزرگسالان

چگونه می توان نوزاد را به پستانک ارتودنسی عادت داد؟

ابتدا توصیه می شود پستانک را چند بار در دهان شیرخوار قرار دهید تا شیرخوار به مکیدن آن عادت کند. پستانک را نباید به زور وارد دهان نوزاد کرد. هنگامی که نوزاد گرسنه است، نباید آن را در دهان شیرخوار قرار داد تا عادت مکیدن آن ایجاد شود. ابتدا باید به نوزاد شیر داده شود. هنگامی که نوزاد نیاز به آرامش دارد، می توانید از پستانک استفاده کنید تا کودک به تدریج به مکیدن آن عادت کند.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا