هرچند که توصیه می شود در دوران بارداری بهداشت دهان و دندان بیشتر از همیشه رعایت شود اما در خصوص استفاده از دهانشویه ها نظرات متفاوتی وجود دارد و احتمالاً هنوز برخی خانم های باردار برایشان سوال باشد که آیا میتوانند در طول بارداری برای رعایت هرچه بیشتر بهداشت و سلامت دهان و دندان از دهانشویه استفاده کنند؟ در مجله سلامت دندان همراه ما باشید به پاسخ این سوال خواهیم پرداخت و نظرات متخصصان دندانپزشکی بارداری را در این خصوص جویا می شویم.
فهرست مطالب
- چطور در دوران بارداری دهانشویه استفاده کنیم؟
- دهانشویه فلوراید دار در بارداری خطر دارد یا خیر؟
- چه زمانی باید از دهان شویه، مسواک و نخ دندان در بارداری استفاده کرد؟
- مراقبت از دندانها در بارداری چگونه است؟
- دهانشویه فلوراید در بارداری چه معایبی میتواند داشته باشد؟
- سخن پایانی و سوالات متداول
چطور در دوران بارداری دهانشویه استفاده کنیم؟
همانطور که گفته شد، در دوران بارداری بهتر است از استفاده از دهانشویه خودداری شود، اما اگر احساس می کنید باید حتما دهان و دندان خود را با یک دهانشویه شستشو دهید یا مخصوصاً در ۳ ماهه دوم بارداری به شما توصیه شده اینکار را انجام دهید، مطابق موارد زیر از دهانشویه استفاده کنید:
- در مورد دهانشویه ای که در دوران بارداری استفاده می کنید بهتر است که با پزشک یا دندانپزشک بارداری خود صحبت کنید.
- اطمینان حاصل کنید دهانشویه ای که خریداری می کنید فاقد الکل بوده و از مواد طبیعی تهیه شده است.
- سعی کنید از یک دهانشویه طبیعی و خانگی مانند جوش شیرین و محلول آب استفاده کنید.
حین استفاده از دهانشویه در دوران بارداری این ۴ دستورالعمل احتیاطی را رعایت کنید:
اگر به هر دلیل در دوران بارداری خود از دهانشویهها استفاده میکنید یا تمایل دارید از آنها استفاده کنید، به موارد احتیاطی زیر توجه داشته باشید:
- اگر از دهانشویه طبیعی استفاده میکنید، مطمئن شوید که به هیچ عنوان حاوی روغن اکالیپتوس نباشد. دهانشویه هایی که روغن اکالیپتوس دارند ممکن است برای سلامتی نوزاد خطر آفرین باشند. اکثر متخصصان در مورد ایمنی استفاده از دهانشویه حاوی این روغن برای کودکان و جنین مطمئن نیستند، بنابراین بهتر است از مصرف آن اجتناب شود.
- اگر قبل از خواب دهان خود را با دهانشویه ها شستشو می دهید، مطمئن شوید که بعد از شستشو دهان دیگر چیزی نمی خورید و یا نمی نوشید. اینکار به کاهش اثر دهانشویه کمک می کند.
- حداقل تا ۳۰ دقیقه بعد از شستشوی دهان با دهانشویه ها چیزی میل نکنید.
- هیچوقت دهانشویه را قورت ندهید، مخصوصا اگر حاوی مقادیری هرچند ناچیز الکل باشد.
دهانشویه فلوراید دار در بارداری خطر دارد یا خیر؟
فلوراید در خمیر دندان و دهانشویه شما موجود می باشد و احتمال زیادی دارد که آن را قورت دهید. اما تحقیقات اخیر نشان داده اند که سطوح خاصی از فلوراید ممکن است برای جنین در رحم مضر باشند.اگر شما باردار هستید یا قصد بارداری دارید، باید بیشتر مراقب آنچه وارد بدن شما می شود باشید. فلوراید یک ماده ی معدنی طبیعی یافت شده در تمام بسترهای آب می باشد. این ماده معمولاً به خمیر دندان یا دهانشویه ها اضافه می شود و بسیاری از مناطق فلوراید بیشتری به آب نوشیدنی خود اضافه می کنند تا مطمئن شوند که سطوح بهینه ای را برای بهداشت دهان خود دریافت می کنند. بعنوان یک مادر که به زودی فرزند دلبند خود را در آغوش میگیرد، لازم است درباره دندانهای شیری کودکتان از پیش آگاهی کسب نمایید. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله عفونت دندان چیست را بخوانید.
چه زمانی باید از دهان شویه، مسواک و نخ دندان در بارداری استفاده کرد؟
اگر زیاد استفراغ می کنید اسید معده باعث از بین رفتن مینای دندان می شود. می توانید بعد از استفراغ از دهان شویه استفاده نمایید. همچنین شستشوی دندان ها با یک لیوان آب حاوی یک قاشق چای خوری جوش شیرین از خوردگی مینای دندان جلوگیری می کند. بعد از استفراغ تا نیم ساعت بعد از آن مسواک نزنید چون مینای دندان با اسید تضعیف شده و با مواد موجود در خمیر دندان ممکن است آسیب ببیند.
انجمن دندانپزشکی آمریکا توصیه می کند دو بار در روز در بارداری با خمیر دندان حاوی فلوراید دندان های خود را شسته و یک بار در روز نخ دندان بکشید. اگر برای کنترل پلاک دندان مشکل دارید ممکن است دندانپزشک بجای خمیر دندان حاوی فلوراید نوع آنتی باکتریال را تجویز نماید.
بعضی از دندانپزشکان توصیه می کنند خمیر دندان آنتی باکتریال صبح ها و خمیر دندان حاوی فلوراید شب ها استفاده شود.اگر بیماری لثه شما حاد است بعضی از دندانپزشکان دهان شویه حاوی کلوروهیکسیدین ضد میکروب را توصیه می کنند. این خمیر دندان فقط در موارد حاد استفاده شده و برای مصارف روزانه و طولانی مدت توصیه نمی شود چون باعث لکه دار شدن دندان می شود. خمیر دندان حاوی فلوراید که همزمان ضد میکروب هم هست توصیه نمی شود زیرا دارای میزان زیادی الکل است. با وجود آن که احتمال رسیدن الکل از دهان به جنین کم است الکل می تواند به لثه ها آسیب بزند.
نکات مهم در مورد استفاده از دهان شویه در بارداری
- اگر دهان شویه برای حدود 30 ثانیه قبل از تف کردن در دهان شما غرغره شود بهتر عمل می کند؛
- اگر شب ها از دهان شویه استفاده می کنید قبل از خواب باید آخرین چیزی باشد که دندانها را لمس می کند؛
- اگر از دهان شویه در مواقع دیگر روز استفاده می کنید حداقل تا نیم ساعت بعد از آن مسواک نزنید، نخ دندان نکشید، نخورید، ننوشید و حتی با آب نشویید چون تاثیر آن کم می شود.
- از پزشک بخواهید در مورد دهان شویه در بارداری و نوع مناسب آن شما را راهنمایی نماید.
مراقبت از دندانها در بارداری چگونه است؟
لازم است به نکاتی برای محافظت از دندان ها و لثه ها توجه کنید. در اینجا برخی از نکات کلی بهداشتی دندان در بارداری ذکر شده:
- حتما روزی دو بار با خمیر دندان حاوی فلوراید دندان ها را بشویید. برای محافظت بهتر می توانید روزانه سه بار مسواک بزنید.
- در انتخاب مسواک دقت کنید. اگر لثه های شما به دلیل بارداری متورم و نرم شده اند از مسواک نرم استفاده کنید.
- به طور مرتب برای چک کردن دندان ها به دندانپزشکی مراجعه و توصیه ها را رعایت کنید.
- از دهانشویه آنتی باکتریال برای جلوگیری از جرم دندانی استفاده نمایید. دندانپزشک تان در انتخاب نوع مناسب به شما کمک خواهد کرد. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله لیفت لثه چیست را بخوانید.
- پس از هر بار استفراغ کردن با محلول آب و جوش شیرین دهان را بشویید. همچنین می توانید با آب هم دهان را بشویید، اما مطمئن شوید که به خوبی اینکار را انجام دهید تا هیچگونه اثری از اسید معده روی دندان ها باقی نماند. چنانچه در دوران بارداری نگرانید که با تغییر رنگ لثه مواجه شوید، لازم است آگاهی بیشتری در این باره دلیل این تغییرات بدست آورید.
- مراقب رژیم غذایی خود باشید و غذاهای سرشار از کلسیم و ویتامین های 12B و C مصرف کنید.
دهانشویه فلوراید در بارداری چه معایبی میتواند داشته باشد؟
در حالیکه، مزایای دهان شویه بسیار عالی هستند، استفاده از دهان شویه معایب اندکی دارد که شما باید از آن آگاه باشید. برای اطمینان از ایمن بودن استفاده از دهان شویه، شما باید با یک دندانپزشک حرفه ای مشورت کنید و از اطلاعات و توصیه های کافی بهره مند شوید. برخی از معایب استفاده از دهان شویه شامل موارد زیر می شوند:
- دهانشویه می تواند به برخی از بخش های دهان آسیب بزند. دهانشویههایی با محتوای الکل بالا می توانند غشهای مخاطی در دهان را بسوزانند.
- دهانشویه ها می توانند دندان ها را لکه دار و سیاه کنند. زمانی که دهانشویه حاوی کلرهگزیدین گلوکونات باشد، به هنگام برخورد با باقیمانده های مواد غذایی در دهان، می تواند منجر به لکه دار یا سیاه شدن دندانها شود.
- دهانشویه می تواند موجب تحریک زخم های کانکر (آفت دهانی) شود. شستن دهان می تواند به بهبود زخم های کانکر کمک کند، اما زمانی که شما از دهانشویه ای استفاده می کنید که دارای محتوای الکل بالایی می باشد می تواند شرایط را بدتر کند.
سخن پایانی
شما در این مقاله با استفاده از دهانشویه در دوران بارداری آشنا شدید. همچنین از نحوه استفاده و موارد مصرف آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.
سوالات متداول
چگونه از دهان و دندان خود در دوران حاملگی مراقبت کنیم؟
راقبت از دهان و دندان یک اصل مهم سلامتی است که باید همیشه مورد توجه قرار گیرد. با رعایت بهداشت دهان و دندان میتوان علاوه بر بیماری و مشکلات دهان و دندان از ابتلا به بسیاری از بیماریهای عمومی نیز جلوگیری کرد. مراقبت از دهان و دندان در بارداری به مراتب از اهمیت بیشتری برخوردار است، زیرا در این دوران به دلیل تغییرات هورمونی صورت گرفته، میزان دندان درد در بارداری، پوسیدگی دندان، خونریزی و التهاب لثه افزایش می یابد.
تأثیر تغذیه بر سلامت دهان و دندان در بارداری چیست؟
بهتر است برای حفظ سلامت دندان در بارداری، مصرف مواد غذایی شیرین را کاهش دهید و به جای آن از میوه و سبزی تازه استفاده کنید. با کم کردن حجم غذا در یک وعده و زیاد کردن تعداد وعده های غذایی، افزایش بزاق دهان را کنترل کنید. اگر به آدامس جویدن عادت دارید از انواع بدون قند آن استفاده کنید. کلسیم نقش اساسی در سلامت و استحکام دندانها دارد، پس با مصرف محصولات لبنی کمچرب ذخایر کلسیم خود را تأمین کنید. البته برای دریافت بهتر کلسیم به ویتامین دی هم نیاز است. پس مصرف تخممرغ و ماهی قزلآلا را نیز فراموش نکنید.