دیپ بایت یک بیماری خاموش است که به مرور زمان و آهستگی پیش میرود، این بیماری برخلاف دیگر بیماریها یا مشکلات دندانی علائم فوری درد را ندارد. در مراحل اولیه آنچنان قابل رویت و دیدن نیست، زیرا تغییرات ناچیز و به ظاهر جزئی هستند. با این تفاسیر این مشکل بازگشتناپذیر است که پس از سپری کردن مدت زمان طولانی و بروز بخش وسیعی از آسیبها، به عنوان نوعی حساسیت ناگهانی شناسایی میشوند. در این مقاله شما را با این نوع عارضه آشنا خواهیم کرد.
فهرست مطالب
- دیپ بایت دندان چیست؟
- راههای تشخیص دیپ بایت چیست؟
- چرا دیپبایت نیاز به درمان دارد؟
- درمان دیپ بایت در بزرگسالان چگونه است؟
- سخن پایانی و سوالات متداول
دیپ بایت دندان چیست؟
درصورت طبیعی و نرمال بودن، دندانهای جلویی فک بالا باید دندانهای جلویی فک پایین را بپوشانند، به طوری که دندانهای بالا ۲ تا ۳ میلیمتر بر روی دندانهای پایینی قرار گیرند. Deep bite به پوشش بیش از حد دندانهای فک پایین توسط دندانهای فک بالایی گفته میشود . در مشکل دیپ بایت دندانهای بالایی بین 4 تا 10 میلی متر جلوتر هستند که باعث خواهد شد دندانهای پایینی کمتر از حد طبیعی خود مشخص و دیده شوند.
در بعضی از مواقع ممکن است که دندانهای جلویی فک پایین با دندانهای فک بالا تماس پیدا کنند و آسیب ببینند. دیپ بایت ممکن است از نقص در رشد فک، یا رشد نامناسب یا بیش از حد دندانهای قسمت جلو فک بالا نشات گرفته باشد، مورد بعدی که ممکن است در بروز آن نقش داشته باشد زمینههای ارثی است. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله آفت دهان چیست را بخوانید.
یکی از مضرترین ناهنجاریهای که سلامت دندان و فک را تهدید میکند، دیپ بایت از نوع عمیق است. این بیماری با گذشت زمان باعث سایش دندان میشود و تا حد زیادی در چهره افراد تأثیر میگذارد و آن را کوتاه و گرد میکند. معمولا دندانهای پایین هنگام غذا خوردن، صحبت کردن و تنفس به سقف دهان برخورد میکند.
علل دیپ بایت دندان :
در بیشتر موارد، افزایش اوربایت یا شدت گرفتن آن ریشه در ژنتیک دارد. مشکلات ژنتیکی میتوانند در تشکیل و رشد فک و دندان ها تاثیر بسزایی داشته باشند.
در برخی موارد این مشکل میتواند ناشی از وضعیت های زیر باشد:
- بزرگ بودن بیش از حد فک
- بزرگ بودن دندان ها نسبت به حالت طبیعی
- تشکیل نادرست فک در طی دوره رشد
- مکیدن انگشت شست
- استفاده بیش از حد از شیشه شیر یا پستانک
- جویدن ناخن و مداد و ….
راههای تشخیص دیپ بایت چیست؟
ویزیتهای منظم و اولیه دندانپزشکی، به دندانپزشک شما اجازه می دهد تا در اولین فرصت و به موقع مشکلات شما را تشخیص داده و درمان کند.دیپ بایت نیز از این قضیه مستثنی نیست و در ویزیت های اولیه به راحتی قابل تشخیص است. اگر چنین مشکلی در شما و یا در فرزند شما وجود داشته باشد، دندانپزشک شما را به یک متخصص ارتودنسی ارجاع خواهد داد. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله عفونت دندان چیست را بخوانید.
علاوه بر این، مال اکلوژن دیپبایت میتواند علائمی را ایجاد کند، که ممکن است حتی با وجود اینکه به ویزیت دندانپزشک نرفته باشید، با شناسایی آن ها متوجه مشکل خود شوید:
- درد مزمن فک
- سردرد
- دندان قروجه و سایش دندان ها
- حساسیت دندان
- دشواری و مشکل در جویدن
- مشکلات بلع
- دشواری در تکلم و ادای کلمات
همه این علایم نشان دهنده این مشکل هستند. اگر هر یک از این موارد را بطور مرتب تجربه کردید، برای ارزیابی بیشتر به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
چرا دیپبایت نیاز به درمان دارد؟
همانطور که در ابتدا نیز گفته شد، درمان دیپ بایت تنها محدود به زیبا کردن ظاهر صورت و لبخند نیست. عدم درمان به موقع این مشکل میتواند عوارضی برای شخص داشته باشد. موارد زیر دلایل قابل قبول و منطقی برای درمان این مشکل هستند:
- سایش بیش از حد دنان ها روی هم می تواند منجر به پوسیدگی دندان ها شود و لایه مینا از بین برود. این وضعیت می تواند منجر به عفونت لثه شود.
- برخورد دندان های جلویی فک پایین در این مال اکلوژن باعث ایجاد آسیب به فک بالا و سقف دهان خواهد شد.
- دیپبایت به درد فک، سردرد و اختلالات مفصل گیجگاهی فکی منجر خواهد شد.
- جویدن و خوردن غذا ممکن است دشوار باشد و این وضعیت به سوء تغذیه و مشکلات گوارشی منجر خواهد شد.
- ممکن است در باز کردن یا بستن کامل دهان خود مشکل داشته باشید.
- این وضعیت همچنین می تواند بر گفتار شما تأثیر بگذارد.
- دیپ بایت همچنین میتواند در بروز آپنه خواب نقش داشته باشد.
درمان دیپ بایت در بزرگسالان چگونه است؟
با درمان کردن زود هنگام میتوانید خطر آسیب به دندان و فک را کاهش دهید. اگر این عارضه به حال خود رها شود و درمان نشود میتواند پیشرفت کند و منجر به مشکلات بسیار بزرگی برای سلامت دهان و دندان شود. اگر شما Deep bite دارید، در طول جلسه مشاورهای که به ارتودنتیست مراجعه میکنید، دکتر موردنظر میتواند دندانها و دهان شما را بررسی کند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله لیفت لثه چیست را بخوانید.
برای درمان کردن نیاز به صاف کردن فک و قرارگیری صحیح دندانها در حالت عادی است. اغلب برای درمان هر بیمار، نیاز به یک طرح درمان جامع است که ممکن است زمان ببرد. درمانهای جامع برای دیپ بایت میتوانند شامل یک یا چند درمان از درمانهای زیر باشند:
- یکی از روش های ارتودنسی: مانند بریسهای سنتی یا پلاک شفاف ارتودنسی یا …
- وسیع کنندههای کام
- جراحی فک
1- جراحی فک دیپ بایت
یکی از گزینههای درمان Deep bite که بسیار موثر است، جراحی فک میباشد که با بیهوشی انجام میگیرد. درصورتی که وضعیت دندانها و ناهنجاریها شدید باشد و رشد استخوانهای فک تکمیل شده باشد با روش تهاجمی جراحی فک قابل درمان است، البته لازم به ذکر است که اگر با روش ارتودنسی این بیماری درمان نشد آن وقت به جراحی فک نیاز است.
در جراحی فک سعی بر آنست که فک را در حالت و وضعیت مناسب خود قرار دهند و سپس با استفاده از پیچ و پلاکهای مخصوص فک را در حالت عادی نگه دارند.
2- درمان دیپ بایت بدون جراحی
ناهنجاری دیپ بایت یا همان اوربایت شدید، قابل درمان است. البته با توجه به میزان شدت عارضه، سن بیمار و صلاحدید متخصص ارتودنسی توسط روشهای متفاوتی درمان میشود.
شما با مراجعه به پزشک و انجام بررسیهای لازم و در نظر گرفتن سن بیمار و تکمیل یا عدم تکمیل رشد استخوانهای فک شدت و میزان آسیب آن را بسنجید و توسط یکی از روشهای زیر تحت درمان قرار بگیرید:
- کشیدن دندان
این روش درمان در مواقع خاصی رخ میدهد، مانند کوچک بودن فک و عدم قرارگیری دندان درون فک. در بعضی از مواقع و با توجه به شرایط دندان و بیرونزدگی آن و یا تعداد بیرونزدگی آنها از فک امکان کشیدن دندان قبل از ارتودنسی توسط پزشک وجود دارد. این کار علاوه بر زیبایی مانع پوسیدگی دندانها هم میشود.
- ارتودنسی
دیگر روش موثر درمانی عارضه دیپ بایت ارتودنسی است که در صورت حاد نبودن وضعیت فک و دندانها مورد استفاده قرار میگیرد. این روش در سنین پایینتر بهتر است چون در سنین ۷ تا ۱۲ سالگی استخوانهای فک به طور کامل رشد نکردهاند. ارتودنسی به صورتهای مختلف از جمله متحرک یا ثابت انجام میگیرد و برای انجام آن از بریس، سیم و کشهای مخصوص مرئی و نامرئی استفاده میشود.
در سنین بزرگسالی در صورت حاد نبودن وضعیت دندانها و فک اغلب از روش ارتودنسی ثابت استفاده میکنند، در این روش با چسباندن براکتها بر روی دندانها این عارضه را درمان میکنند. این روش به منظور بهبود دندانها و فک انجام میگیرد و جلوزدگی فک و برهم ریختگی دندانها را سامان میدهد. در طی درمان متخصص ارتودنسی با کمک تجهیزات مختلف و بریس و دستگاههای ارتودنسی، دندانها را در سر جای خود قرار داده و فک را به سمت عقب و جایگاه اصلی خود هدایت میکند.
سخن پایانی
شما در این مقاله با دیپ بایت دندان آشنا شدید. همچنین از راههای تشخیص و درمان آن آگاه شدید. اگر سوال یا نظیری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.
سوالات متداول
دیپ بایت چگونه درمان میشود؟
بسته به سن بیمار و شدت دیپبایت، با روش های مختلف درمانی می توان مشکل دیپ بایت را برطرف کرد. هدف اصلی درمان، تراز کردن دندان ها و فک ها با هم است. در بیشتر موارد برای رفع مشکل به بیش از یک شیوه درمانی نیاز است. غالبا اولین انتخاب برای درمان استفاده از بایت بلاک قدامی خواهد بود.
آیا بیماری دیپ بایت می تواند ژنتیکی باشد؟
در بیشتر موارد، ژنتیک نقش دارد. مشکلات ژنتیکی می توانند در تشکیل دیپ بایت تاثیر بسزایی داشته باشند.