روند درمان ارتودنسی در همه سنین مخصوصا سنین بالا با توجه شرایط مختلف بیمار تحت تاثیر قرار می گیرد. این عوامل و شرایط در بیمار باعث می شود، که حرکت دندان ها و یا فک بیمار در روند درمان ارتودنسی کاهش یا افزایش پیدا کند. یکی از این عوامل که در روند درمان بیمار تاثیرگذار است، فشارخون می باشد. در این مقاله با ما همراه باشید، تا با تاثیر فشار خون بر درمان ارتودنسی آشنا شوید.
فهرست مطالب
- فشار خون چیست؟
- فشار خون در روند درمان ارتودنسی چه تاثیری دارد؟
- چه عواملی باعث فشار خون بالا می شود؟
- علائم فشار خون بالا چیست؟
- چگونه فشار خون در ارتودنسی کنترل می شود؟
- نکاتی پیرامون درمان ارتودنسی در فشار خون
- سخن پایانی و سوالات متداول
فشار خون چیست؟
فشارخون به فشاری گفته می شود که توسط خون به دیواره رگ ها وارد می شود و یکی از مهم ترین علائم حیاتی انسان شناخته می شود. اندازه فشار خون به صورت فشار سیتولی بر فشار دیاستولی بیان می شود.
فشارخون طبیعی انسان در حالت استراحت حدودا 100-140 بر 60-90 میلی متر جیوه است. اگر این میزان بالاتر از 140 روی 90 باشد آنگاه فرد به بیماری فشارخون بالا می باشد که در اصطلاح عام به عنوان بیماری فشارخون شناخته می شود.
فشار خون در روند درمان ارتودنسی چه تاثیری دارد؟
افرادی که فشارخون دارند، باید داروهایی را برای کنترل آن مصرف کنند، که این داروها بر روی روند درمان ارتودنسی تاثیر دارد. در سطر زیر به تاثیرات آن اشاره شده است:
- امکان دارد افرادی که فشارخون دارند در روند درمان ارتودنسی گاهی دچار استرس و تنش شوند. که این موضوع باعث می شود، که افراد با خطراتی مانند سکته قلبی روبه رو باشند.
- افرادی که فشارخون دارند باید داروهایی را برای کنترل آن مصرف کنند، که این داروها باعث کاهش ترشح بزاق دهان و خشکی دهان می شود. زمانی که دهان دچار خشکی می شود، اسیدی بودن محیط دهان کاهش پیدا می کند، این موضوع باعث پوسیدگی دندان می شود.
- همان طور که می دانید گاهی پزشک متخصص برای انجام ارتودنسی مجبور است یک یا چند دندان بیمار را بکشد، افرادی که مبتلا به فشار خون هستند، احتمال دارد با مشکلاتی رو به رو شوند. به همین خاطر باید قبل از این که بخواهند اقدام به کشیدن دندان کنند با پزشک متخصص قلب و عروق مشورت کنند.
- یکی دیگر از تاثیرات فشارخون در روند درمان ارتودنسی این است، که این گونه افراد لثه هایشان بزرگ تر می شود. در نتیجه رعایت کردن بهداشت دندان و دهان برای این گونه افراد سخت تر می شود.
- از دیگر تاثیرات فشارخون در روند درمان ارتودنسی این است، که مبتلا شدن به عفونت های دندان و دهان را بیشتر می کند.
چه عواملی باعث فشار خون بالا می شود؟
جنسیت و سن افراد دو عامل مهم فشار خون در افراد می باشد. معمولا فشار خون در افرادی که سن بالاتری دارند، بیشتر قابل مشاهده است. یکی دلایل اصلی مبتلا شدن به فشار خون بالا وراثت می باشد. از دیگر دلایل مبتلا شدن افراد به فشار خون می توان به استفاده بیش از حد از نمک، گرفتن رژیم های سخت و نادرست، استفاده زیاد از چربی اشباع شده، استفاده از قرص های ضد بارداری، دیابت، استفاده از داروهای مهارکننده اشتها و یا دکونژستانت ها، استرس زیاد و مصرف دخانیات و الکل اشاره کرد.
علائم فشار خون بالا چیست؟
هر بیماری ای علائمی را به همراه خود دارد، فشارخون بالا در افراد نیز علائمی دارد. به صورت کلی فشارخون در افراد دو نوع می باشد. در نوع اول این بیماری قابل تشخیص نمی باشد و در نوع دوم معمولا فرد مبتلا به بیماری ای بوده که موجب بالا رفتن فشارخون در آن نیز می شود. زمانی که بیماری موردنظر درمان شود، به صورت خود به خود فشار بالا در فرد نیز درمان می شود. بیماری هایی که موجب بالا رفتن فشارخون در افراد می شود شامل اختلالات تیروئیدی، نارسایی مزمن کلیوی و آپنه خواب می باشد. همان طور که گفته شد تشخیص فشارخون بالا سخت می باشد و معمولا به مرور زمان علائمی مانند تاری و اختلال دید، سردرد، سرگیجه، درد قفسه سینه و تنگی تنفس در فرد هنگام فعالیت دیده می شود.
چگونه فشار خون در ارتودنسی کنترل می شود؟
با رعایت برخی از نکات می توانید فشارخون خود را در روند درمان ارتودنسی کنترل نمایید. این موارد عبارتند از:
- به طور مرتب میزان فشارخونتان را بررسی نمایید.
- تحت نظارت پزشک متخصص قلب و عروق قرار داشته باشید.
- وزنتان را کنترل نمایید.
- مراقبت های دهان و دندانی که متخصص ارتودنسی برایتان توضیح داده است را به طور منظم رعایت کنید.
- سعی کنید تا مصرف کمی از نمک داشته باشید.
- اگر متخصص ارتودنسی دارویی برای شما تجویز کرده است، آن را به طور مرتب مصرف نمایید.
- اگر متوجه وجود هرگونه تورم و یا التهابی در لثه های خود شدید، آن را دستکاری نکرده و با متخصص ارتودنسی خود در ارتباط باشید.
نکاتی پیرامون درمان ارتودنسی در فشار خون
- برای درمان ارتودنسی و فشارخون بالا رعایت موارد زیر الزامی است.
- کاهش استرس مهم است.
- برای به حداقل رسیدن استرس توصیه شده است که مدت وقت تعیین شده کمتر از یک ساعت باشد.
- حفظ سلامت پریودنتال و بهداشت دهانی خوب، آموزش دادن به بیمار در این زمینه و توصیههایی خاص راجع به استفاده از وسایل کمک بهداشتی از عناصر اصلی مراقبت از بیماران مبتلا به ناراحتی قلبی-عروقی هستند.
- بلوکرهای کانال کلسیم میتوانند موجب هیپرپلازی لثه شوند که این علاوه بر تحریک ناشی از دستگاه ثابت است. براساس شرایط موجود بیمار را به پزشک معالج یا متخصص قلب و عروق خودش ارجاع دهید تا در صورت امکان درمانی جایگزین تجویز کند.
سخن پایانی
شما در این مقاله با تاثیر فشارخون بر درمان ارتودنسی آشنا شدید. همچنین از راههای کنترل آن آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.
سوالات متداول
آیا فشار خون بالا مانع درمان ارتودنسی می شود؟
در موارد کنترل شده خیر، بیمار می تواند با استفاده از نکات مراقبتی و تحت مراقبت پزشک و متخصص ارتودنسی درمان ارتودنسی را انجام دهید. البته در مواردی که فشارخون بیمار حاد و کنترل نشده باشد، اغلب دندانپزشکان و متخصصین ارتودنسی از انجام ارتودنسی خودداری می کنند.
در صورت ابتلا به فشار خون بالا، چگونه برای انجام ارتودنسی اقدام کنیم؟
ابتدایی ترین و مهمترین قدم این است که بیمار تاریخچه پزشکی و نوع داروهای مصرفی خود را به اطلاع متخصص ارتودنسی برساند تا بهترین تصمیم برای درمان شما گرفته شود.